Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Veľkonočné jahňatá končia tento rok len na talianskom trhu

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Chovatelia oviec počítajú tento rok s vývozom na úrovni približne 87.000 veľkonočných jahniat.

Bratislava 24. marca (TASR) - Veľkonočné jahňatá sa po minulé roky zo SR vyvážali aj do Rakúska, či do Turecka, boli to však minimálne vývozy, dominoval najmä taliansky trh. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Chovatelia oviec počítajú podľa nej tento rok s vývozom na úrovni približne 87.000 veľkonočných jahniat. "Zvieratá skončia v tomto roku len na talianskom trhu," spresnila. V porovnaní s vlaňajškom je to pokles o 15.000 jahniat.

Dôvod je podľa nej ten, že ich zostáva viac doma. "Naši chovatelia oviec sa snažia na kvalitnú a zdravú jahňacinu učiť našich spotrebiteľov. Od väčšieho vývozu ich odrádza aj nízka výkupná cena jahňaciny, teda chovatelia hľadajú aj iné trhy, napríklad slovenské," priblížila. Tohoročné ceny pri vývoze sa v živej váhe pohybujú podľa nej okolo úrovne 2,40 eura za kilogram bez dane z pridanej hodnoty.

"Na Slovensku dnes pôsobí okolo 8000 chovateľov oviec, ktorí chovajú aktuálne okolo 384.000 oviec. V tomto čísle nie sú započítané jahničky narodené v roku 2016. Keďže chovatelia majú povinnosť do 6 mesiacov od narodenia zvieraťa zaregistrovať ho, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý je zároveň členom SPPK, odhaduje celkový počet oviec aj s jahničkami na úrovni vyše 400.000," dodala hovorkyňa SPPK.