Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné skladové zásoby aj tržby vo februári klesli

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Februárový pokles skladových zásob bol najstrmší od mája 2013, keď sa prepadli medzimesačne o 0,6 %.

Washington 8. apríla (TASR) - Veľkoobchodné skladové zásoby v USA vo februári klesli, už piaty mesiac po sebe. A zlou správou pre ekonomiku je, že aj tržby amerických veľkoobchodov sa znížili, štvrtýkrát v rade. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu sa objem veľkoobchodných skladových zásob v USA vo februári 2016 znížil o 0,5 % v porovnaní s januárom, keď po revízii klesol o 0,2 %.

Analytici pritom odhadovali, že skladové zásoby amerických veľkoobchodníkov sa vo februári znížia len o 0,1 %, keďže podľa rýchleho odhadu mali v januári vzrásť o 0,2 %.

Februárový pokles skladových zásob bol najstrmší od mája 2013, keď sa prepadli medzimesačne o 0,6 %.

Z údajov ministerstva obchodu zároveň vyplýva, že aj veľkoobchodný predaj v USA vo februári medzimesačne klesol, a to o 0,2 %. To bol pre zmenu najlepší výsledok od októbra minulého roka, keď tržby veľkoobchodov stagnovali.

Vývoj skladových zásob je dôležitým ukazovateľom ďalšieho smerovania ekonomiky. Ich rast totiž signalizuje, že továrne zvyšujú produkciu a ekonomika naberá tempo.

Analytici na základe týchto údajov predpovedajú, že medziročné tempo rastu americkej ekonomiky sa v 1. kvartáli spomalilo na 1 % z 1,4 % v posledných troch mesiacoch roka 2015.