Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné aj podnikové skladové zásoby v USA v júli stagnovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny však vzrástli.

Washington 16. septembra (TASR) - Veľkoobchodné aj podnikové skladové zásoby v USA v júli stagnovali. Tento výsledok prekvapil ekonómov, ktorí očakávali, že sa aspoň mierne zvýšia. Júlový vývoj skladových zásob tak nie je dobrým signálom. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Podľa najnovších údajov amerického ministerstva obchodu podnikové skladové zásoby v USA v júli stagnovali. Analytici pritom odhadovali, že sa zvýšia o 0,1 % v porovnaní s júnom, keď vzrástli medzimesačne o 0,2 %.

Štatistiky tiež ukázali, že aj rast veľkoobchodných skladových zásob sa v júli zastavil po júnovom zvýšení o 0,3 %.

Ministerstvo obchodu dnes zverejnilo aj štatistiky o vývoji veľkoobchodných a podnikových tržieb v USA. Konkrétne júlový obrat veľkoobchodníkov klesol o 0,4 % a tržby výrobných podnikov sa znížili o 0,2 %.

Vývoj skladových zásob je dôležitým ukazovateľom ďalšieho smerovania ekonomiky. Ich rast totiž signalizuje, že továrne zvyšujú produkciu a ekonomika naberá tempo, pripomína RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v USA v auguste vzrástli

Spotrebiteľské ceny v USA v auguste ožili a po júlovej stagnácii mierne vzrástli. Motorom ich rastu bolo zvýšenie nájomného aj cien v zdravotníctve, zatiaľ čo ceny potravín a energií sa nezmenili. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Podľa údajov amerického ministerstva práce sa index spotrebiteľských cien v USA v auguste 2016 zvýšil o 0,2 % v porovnaní s júlom, keď stagnoval.

V medziročnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili o 1,1 %. Tempo ich rastu sa zrýchlilo z júlových 0,8 %.

Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters predpovedali najväčšej svetovej ekonomike v auguste o niečo miernejší rast spotrebiteľských cien, a to medzimesačne o 0,1 % a medziročne o 1 %. No aj napriek lepšiemu, ako očakávanému výsledku, sa medziročná miera inflácie v USA stále pohybuje hlboko pod cieľovou 2-% hranicou centrálnej banky Fed.

Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý nezahŕňa nestále ceny potravín a energií, vzrástol v auguste medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 2,3 %, po 0,2-% raste v júli.

Zo štatistík ďalej vyplýva, že ceny potravín v USA v auguste stagnovali. Ceny benzínu klesli o 0,9 %, ale ich pokles vyrovnal rast cien elektriny a plynu, takže ceny energií v auguste tiež stagnovali. Náklady na bývanie a nájomné sa v auguste zvýšili o 0,3 % a poplatky v zdravotníctve stúpli o 1 %.