Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné ceny v Nemecku v marci opäť klesli

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

A rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci.

Wiesbaden 16. apríla (TASR) - Veľkoobchodné ceny v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v marci 2024 opäť klesli, už 12. mesiac po sebe. A rovnakým tempom ako v predchádzajúcom mesiaci. Ukázali to v utorok údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a portálu businesstimes.

Analytici pozorne sledujú veľkoobchodné ceny v Nemecku, ktoré im naznačujú, ako sa bude vyvíjať inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.

Podľa najnovších štatistík sa nemecké veľkoobchodné ceny v marci 2024 znížili medziročne o 3 %, rovnako ako vo februári.

Prispeli k tomu najmä nižšie ceny ropných produktov (-3,3 %), obilia, surového tabaku, osív a krmív (-19,8 %), rúd, kovov a kovových polotovarov (-13,6 %) a chemických výrobkov (-13,1 %). Na druhej strane vzrástli ceny tabakových výrobkov (5,8 %), ovocia a zeleniny (4,4 %) a nápojov (4,2 %).

V medzimesačnom porovnaní sa nemecké veľkoobchodné ceny v marci zvýšili o 0,2 %, čím sa zotavili z poklesu o 0,1 % vo februári.