Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA rástli v decembri najslabšie za 2,5 roka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Decembrové tempo rastu bolo najslabšie od júla 2020.

Washington 8. februára (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v USA zaznamenali rast aj v poslednom mesiaci minulého roka, jeho tempo však bolo najslabšie za takmer 2,5 roka. Vývoj zásob v americkom veľkoobchode ovplyvnili najmä zásoby tovarov krátkodobej spotreby. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Americké ministerstvo obchodu v stredu zverejnilo, že veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch vzrástli v decembri o 0,1 % po 0,9-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Decembrové tempo rastu tak bolo najslabšie od júla 2020.

Vývoj v závere roka 2022 ovplyvnili zásoby tovarov krátkodobej spotreby, ktoré klesli o 1,2 %. V prípade tovarov dlhodobej spotreby zásoby, naopak, vzrástli, a to o 0,9 %.

Ministerstvo obchodu okrem toho zverejnilo aj vývoj tržieb v americkom veľkoobchode. Po tom, ako v novembri klesli o 1,4 %, sa tržby vo veľkoobchode v poslednom mesiaci roka prakticky nemenili. Zatiaľ čo tržby z predaja tovarov krátkodobej spotreby klesli o 0,9 %, tržby z predaja tovarov dlhodobej spotreby sa o 1 % zvýšili.