Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA v apríli vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní stúpli zásoby veľkoobchodníkov v USA v apríli 2021 o 5,2 %.

Washington 9. júna (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v Spojených štátoch sa v apríli podľa očakávania zvýšili. Firmy totiž pokračovali v dopĺňaní zásob, aby uspokojili dopyt po uvoľnení opatrení na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19. Vyplýva to zo spresnených údajov amerického ministerstva obchodu, ktoré signalizujú silný ekonomický rast v tomto 2. štvrťroku 2021.

Podľa ministerstva veľkoobchodné zásoby v USA v apríli vzrástli o 0,8 % oproti marcu, keď sa medzimesačne zvýšili o 1,2 %.

V medziročnom porovnaní stúpli zásoby veľkoobchodníkov v USA v apríli 2021 o 5,2 %.

Ekonómovia očakávali, že spresnené aprílové údaje potvrdia predbežný odhad.

Veľkoobchodné zásoby sú kľúčovou súčasťou hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov. Príslušný komponent sa v apríli zvýšil tiež o 0,8 %.

V 1. štvrťroku americké podniky znížili skladové zásoby, čo skresalo rast HDP v období január-marec o takmer tri percentuálne body. Ekonomika USA napriek tomu v prvých troch mesiacoch 2021 medziročne vzrástla až o 6,4 % po zvýšení o 4,3 % vo 4. štvrťroku 2020.

Väčšina ekonómov predpovedá USA v súčasnom 2. štvrťroku dvojciferný rast HDP.

Ministerstvo tiež informovalo, že tržby amerických veľkoobchodov stúpli v apríli o 0,8 %, čo bolo oveľa pomalšie tempo ako ich nárast o 4,3 % v marci.