Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Veľkoobchodné zásoby v USA v januári nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa rýchleho odhadu ministerstva sa veľkoobchodné zásoby v prvom mesiaci 2024 znížili o 0,1 % oproti decembru 2023, keď medzimesačne vzrástli o 0,4 %.

Washington 28. februára (TASR) - Veľkoobchodné zásoby v USA v januári 2024 nečakane klesli, aj keď len veľmi mierne. Ukázali to v stredu predbežné údaje amerického ministerstva obchodu. TASR o tom informuje na základe správy portálu marketwatch.

Podľa rýchleho odhadu ministerstva sa veľkoobchodné zásoby v prvom mesiaci 2024 znížili o 0,1 % oproti decembru 2023, keď medzimesačne vzrástli o 0,4 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že v januári sa ich rast len spomalí na 0,1 %.

Štatistiky odhalili, že zásoby tovaru krátkodobej spotreby v januári klesli o niečo viac, a to o 0,9 % po znížení o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo rast zásob tovaru dlhodobej spotreby sa spomalil na 0,4 % z decembrových 0,8 %.

V medziročnom porovnaní sa veľkoobchodné zásoby v USA v januári 2024 znížili o 2,3 %.

Ekonómovia pozorne sledujú vývoj veľkoobchodných zásob v USA. Tieto údaje síce nehýbu trhom, pretože neodrážajú osobnú spotrebu, ale vysoké zásoby naznačujú spomalenie ekonomiky, zatiaľ čo nízke hodnoty sa považujú za pozitívne.