Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Veľkú časť Moskvy čaká 15 rokov prestavby. Chruščovky zmiznú

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vedenie mesta za aktívnej účasti jeho obyvateľov rozhodlo o zbúraní 5144 zväčša štvorpodlažných obytných domov, takzvaných chruščoviek. Na ich mieste budú stáť moderné vežiaky.

Moskva 6. augusta (TASR) - Významnú časť Moskvy čaká 15 rokov prestavby od základu. Vedenie mesta za aktívnej účasti jeho obyvateľov rozhodlo o zbúraní 5144 zväčša štvorpodlažných obytných domov, takzvaných chruščoviek. Na ich mieste budú stáť moderné vežiaky.

Spočiatku sa predpokladalo, že dôjde k zbúraniu asi 4000 bytových domov, ale po diskusii s obyvateľmi ich počet výrazne vzrástol.

Z doterajších obydlí sa do nových presťahuje viac ako jeden milión Moskovčanov.

Primátor hlavného mesta Sergej Sobjanin na zasadnutí moskovskej rady uviedol, že prestavba by sa mala skončiť v roku 2032, ale vyvinie sa úsilie, aby trvala kratšie. Skrátenie programu však nesmie ísť na úkor kvality nových bytov a občianskej vybavenosti.

Hlavná časť prestavby sa dotkne mestskej časti Kuzminki a okrajovo aj niektorých ďalších rajónov.

Bytové domy chruščovky sa urýchlene stavali na prelome 50. a 60. rokov, keď bol pri kormidle strany a štátu Nikita Sergejevič Chruščov a bytová kríza v hlavnom meste bola vyhrotená. Mnohé domy sú ešte v pomerne dobrom stave, ale na mnohých sa za takmer 60 rokov pri nedostatočnej údržbe výrazne prejavil zub času.

Byty v nových domoch budú mať silnejšie obvodové steny, vyšší strop, väčšie okná, hrubšie priečky medzi bytmi a ráta sa s tým, že si ľudia budú môcť svoj byt za vlastné prostriedky zlepšiť.

Na dispozičné riešenie bytových domov sa do tendra s návrhmi prihlásilo 120 architektonických kancelárií. Do užšieho finále sa dostalo 20 z nich. Medzi nimi sú aj zahraničné.

Odhadovanú cenu gigantického bytového programu Moskvy ruský zdroj, 1. kanál.ru, neuviedol.