Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Veľtrh WindEnergy poukázal na pochybnosti o rozšírení energie z vetra

Na snímke veterné turbíny. Foto: TASR - Tomáš Halász

Vzhľadom na klimatickú a energetickú krízu je veterný priemysel globálne vnímaný naďalej prevažne pozitívne, najmä v Nemecku a Európe však možno v súčasnosti pozorovať určité negatívne zmeny.

Hamburg 26. októbra (TASR) - Odvetvie veternej energie v Nemecku aj Európskej únii (EÚ) stále viac pochybuje o uskutočniteľnosti cieľov v oblasti jej rozširovania. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu organizátorov veľtrhu veternej energie WindEnergy v Hamburgu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Výsledky sú jasné, existujú všeobecné obavy, či je možné dosiahnuť expanzívne ciele, uviedli organizátori veľtrhu. Do prieskumu sa v septembri a októbri zapojilo viac ako 500 subjektov pôsobiacich na trhu s veternou energiou. Za významnú až veľmi vážnu prekážku pri expanzii označila veľká časť respondentov globálny nedostatok zdrojov. Zástupcovia odvetvia sa tiež dlhodobo sťažujú na vysoké ceny surovín a infláciu. V ceste rozvoju veternej energie stojí aj nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a zdĺhavé schvaľovacie procesy pre veterné turbíny.

Vzhľadom na klimatickú a energetickú krízu je veterný priemysel globálne vnímaný naďalej prevažne pozitívne, najmä v Nemecku a Európe však možno v súčasnosti pozorovať určité negatívne zmeny, tak z krátkodobého, ako aj dlhodobého hľadiska, uviedli organizátori veľtrhu WindEnergy.