Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Veľvyslanec USA: Máme nástroje na zastavenie výstavby Nord Stream 2

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčším podporovateľom sporného plynovodu, ktorý kritizuje aj Európska komisia, je Nemecko. Plynovod obíde kontinentálne trasy v krajinách východnej a strednej Európy.

Brusel 13. novembra (TASR) - Spojené štáty by mohli podniknúť opatrenia s cieľom obmedziť výstavbu plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), určeného na prepravu ruského plynu do Európy. Podľa tlačovej agentúry DPA to v utorok v Bruseli uviedol americký veľvyslanec pri Európskej únii Gordon Sondland.

"Existuje niekoľko nástrojov, ktoré majú Spojené štáty k dispozícii. Doteraz sme nepredstavili úplnú sadu nástrojov, ktoré by mohli výrazne ohroziť, ak nie aj zastaviť tento projekt," povedal Sondland počas vystúpenia na podujatí, ktoré v utorok pripravil v Bruseli think-tank Európske centrum pre politiku (EPC).

Najväčším podporovateľom sporného plynovodu, ktorý kritizuje aj Európska komisia, je Nemecko. Plynovod obíde kontinentálne trasy v krajinách východnej a strednej Európy, dokončený by mal byť v roku 2019. Štáty ako Poľsko, Slovensko a tiež Ukrajina majú obavy, že prídu o tranzitné poplatky, ktoré v súčasnosti prúdia do štátnej pokladnice pri preprave ruského plynu na Západ. EÚ a viaceré jej členské štáty zároveň kritizujú tento projekt, lebo povedie k zvýšeniu energetickej závislosti Európy od Ruska.

Kritikou plynovodu Severný prúd 2 sa netají ani americký prezident Donald Trump, ktorý počas summitu NATO v júli v tejto súvislosti obvinil Nemecko, že je "pod kontrolou Moskvy".

"Veríme, že opozícia voči projektu bude narastať organicky, pretože EÚ a jej členské štáty súhlasia s tým, že závislosť od ruskej energie nie je dobré dlhodobé geopolitické rozhodnutie," dodal americký veľvyslanec. Zároveň upozornil, že ak sa táto filozofia nepresadí a výstavba plynovodu bude pokračovať, tak prezident USA má k dispozícii "mnoho, mnoho ďalších nástrojov", aby sa pokúsil zastaviť projekt, ktorý je "strategickou chybou".

Sondland zároveň poprel, že postoj Washingtonu voči spornému plynovodu je motivovaný záujmom Američanov predávať viac skvapalneného plynu (LPG) v Európe.

"Ak je Európa zraniteľná aj Spojené štáty sú zraniteľné. Taký silný je transatlantický vzťah. Sme neoddeliteľní," opísal Sondland situáciu.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)