Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Venezuelský prezident obvinil USA z poškodzovania Zeme frakovaním

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Frakovanie je však značne kontroverzný postup a je pod medzinárodným dohľadom. Vzhľadom na jeho neblahý dopad na životné prostredie ho v niektorých krajinách zakázali.

Caracas 23. októbra (TASR) - Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro obvinil v stredu USA z vážneho poškodzovania planéty ťažbou ropy pomocou hydraulického štiepenia, takzvaného frakovania.

Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

"Venezuela odsudzuje tento brutálny spôsob ťažby, ktorý ničí našu planétu," povedal Maduro na stretnutí federálnej rady venezuelskej vlády.

Frakovanie je ťažobná metóda, pri ktorej dochádza k vytváraniu puklín v horninových vrstvách Zeme hydraulicky stlačenými zmesami obsahujúcimi chemikálie a piesok. V Spojených štátoch sa takto zvyčajne doluje bridlicový a zemný plyn či uhoľný metán.

Frakovanie je však značne kontroverzný postup a je pod medzinárodným dohľadom. Vzhľadom na jeho neblahý dopad na životné prostredie ho v niektorých krajinách zakázali. Dochádza pri ňom k znečisťovaniu podzemných vôd a ovzdušia, ako aj vznikom zemetrasení.