Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Námietky pri verejnom obstarávaní nemožno odmietnuť bez dôvodu

Slovenská legislatíva pre tieto prípady podľa advokátky poskytuje dostatočnú ochranu, pokiaľ sa aj dôsledne dodržiava.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Súdny dvor Európskej únie (ECJ) posilňuje právo súťažiteľov v procese kontroly a preverovania, či bol postup verejného obstarávania správny. Rozsudok ECJ, ktorý súvisí s prípadom talianskej firmy Fastweb SpA proti Azienda Sanitaria Locale di Alessandria a so zadaním verejnej zákazky dcérskej spoločnosti Telecom Italia SpA, PathNet SpA, znamená, že akákoľvek žiadosť o preverenie postupu vo verejnom obstávaní nemôže byť odmietnutá bez toho, aby došlo k jej vecnému prevereniu.

Podľa advokátky Jany Martinkovej verdikt reaguje na bežný postup v Taliansku alebo v Rakúsku, kde si mohol obstarávateľ vybrať z ponúk, ktoré súťažitelia predložili s rovnakou formálnou chybou. „Takto sa mohli neželané ponuky pre formálnu chybu vyradiť a na základe svojvoľne zvolenej ponuky preferovaného súťažiteľa aj skutočne obstarávať. Obstarávatelia, ale i kontrolný úrad pre verejné obstarávanie mohli následne dokonca poprieť právo neúspešného súťažiteľa, podať žiadosť o preskúmanie takéhoto postupu, s odôvodnením, že nemá aktívnu legitimáciu na jej podanie, keďže jeho ponuka vykazuje formálne nedostatky,“ povedala pre TASR Martinková.

Slovenská legislatíva pre tieto prípady poskytuje dostatočnú ochranu, pokiaľ sa aj dôsledne dodržiava. Advokátka Martinková poukázala na to, že na Slovensku sa obstarávatelia pokúšajú zákon o verejnom obstarávaní obchádzať inak. „Najčastejšie sa zneužívajú výnimky, vyraďovanie uchádzačov na základe nadmieru striktných podmienok účasti či pre údajne abnormálne nízke ponúkané ceny,“ zdôraznila advokátka s tým, že dohľad nad zákonnosťou verejného obstarávania na Slovensku robia viac-menej až súdy.

Aj slovenskí súťažitelia sa môžu v prípade pochybností týkajúcich sa postupu pri verejnom obstarávaní obrátiť na ECJ. „Tam obstarávatelia prehrávajú najčastejšie v prípadoch umelého rozdelenia hodnoty zákazky s cieľom dostať sa pod hranicu zverejnenia tendra, či účelového používania výnimiek, ako sú technické dôvody, časová núdza alebo výhrada práv,“ uzavrela Martinková.