Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

OĽaNO žiada prezidenta o vrátenie zákona o verejnom obstarávaní

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas vystúpenia v pléne Národnej rady SR. Foto: TASR/Martin Baumann

Dôvodom je pozmeňujúci návrh Maroša Kondróta (Smer-SD), ktorým presadil niektoré výnimky pri obstarávaní.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Poslanci hnutia OĽaNO žiadajú prezidenta SR Andreja Kisku, aby do parlamentu vrátil schválenú novelu zákona o verejnom obstarávaní.

Dôvodom tejto žiadosti je pozmeňujúci návrh Maroša Kondróta (Smer-SD), ktorým presadil niektoré výnimky pri obstarávaní. Tie sa týkajú podlimitných zákaziek pri dodávaní tovarov alebo služieb súvisiacich s blížiacim sa predsedníctvom Slovenska v EÚ v roku 2016 okrem objednávok, ktoré pôjdu cez elektronické trhovisko.

"Po skúsenosti s 'budovaním sociálneho štátu' vládnou stranou Smer-SD, kedy sme dennodenne svedkami rozkrádania Slovenska, je zmena, ktorú Smer-SD presadil, pre Slovensko nebezpečná,"
povedal pre TASR líder OĽaNO Igor Matovič. On sám sa obáva, že nové ustanovenie bude využité na osobné obohatenie, preto požiadal prezidenta, aby radšej zvážil vrátenie novely na opätovné prerokovanie.

Kondrót tvrdí, že rovnakú výnimku využili aj iné krajiny, aby nemuseli postupovať náročným administratívnym procesom. "Výnimky v sebe zahrňovali aj oblasť sponzoringu," tvrdí Kondrót. Poslanec sa domnieva, že ak by Slovensko výnimku nemalo, ohrozila by sa včasnosť a kvalita organizácie predsedníckych aktivít.