Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Ekonomika

V novembri vyhlásili verejní investori súťaže za 872 miliónov eur

Úrad pre verejné obstarávanie Foto: TASR/Martin Baumann

V prvých 11 mesiacoch roka 2015 bolo investormi ukončených a konkrétnym firmám zadaných 5238 verejných obstarávaní.

Bratislava 15. januára (TASR) – Investori na Slovensku vyhlásili v novembri verejné obstarávania v celkovej hodnote 872 miliónov eur. Od začiatku roka 2015 našli firmy vo vestníku verejného obstarávania zákazky za 7 miliárd eur. Z tohto objemu ešte zostáva vyčerpať 4,9 miliardy eur. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

V novembri vyhlásili verejní obstarávatelia spolu 319 súťaží v hodnote 872 miliónov eur. To síce predstavuje najmenší mesačný počet vyhlásených tendrov, ale po rekordnom júli na úrovni 1,4 miliardy eur tiež druhý najväčší objem investícií.

„V medziročnom porovnaní tak ide o pokles o 29,3 % v počte, respektíve nárast o 146,1 % v objeme investícií. Najväčšiu zákazku v celkovej hodnote takmer 125 miliónov eur vyhlásilo ministerstvo vnútra,“ priblížil riaditeľ spoločnosti Jiří Vacek.

Od januára do novembra minulého roka vypísali investori verejné obstarávania presahujúce 7 miliárd eur, čo predstavuje medziročný nárast 15,1 %. Celkovo bolo vyhlásených 6119 verejných obstarávaní a došlo k poklesu v ich počte oproti roku 2014 o 16,7 %.

Z týchto verejných obstarávaní bola ukončená takmer polovica (45 %) zákaziek v celkovej hodnote 1,6 miliardy eur, čo predstavuje 23 % objemu vyhlásených obstarávaní. Po odpočítaní doposiaľ ukončených a zrušených súťaží zostávajú v systéme obstarávania za 4,9 miliardy eur.

„Rozhodnutím vlády o vybudovaní strategického priemyselného parku pri Nitre a ďalších priemyselných parkov je predpoklad, že sortiment pozemného staviteľstva bude mať príležitosť pre svoju realizáciu. Taktiež plánované zatepľovanie bytových domov so štátnou dotáciou vytvorí ďalšie možnosti práce. Realitný trh bude určite reagovať na požiadavky trhu a vytvorí nemalé príležitosti v pozemnom staviteľstve,“ zhodnotil riaditeľ organizačnej zložky Slovensko spoločnosti HOCHTIEF CZ Miroslav Beka.

V prvých 11 mesiacoch roka 2015 bolo investormi ukončených a konkrétnym firmám zadaných 5238 verejných obstarávaní, čo je takmer zhodný počet ako v rovnakom období roka 2014. Objem ukončených obstarávaní však stále neprekročil hranicu 4 miliárd eur a v medziročnom porovnaní ide o výrazný tretinový pokles (30,3 %).