Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Verejnú osobnú dopravu čakajú v budúcom roku integrácia a tendre

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Témou roka 2019 bude integrácia jednotlivých druhov dopravy vrátane regionálnej vlakovej dopravy, mestskej a prímestskej autobusovej dopravy, systémov bikesharingu a carsharingu.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Téma verejnej osobnej dopravy je po rokoch opäť jednou z priorít primátorov a županov na celom Slovensku. Dôvodom je stále väčší počet ľudí a dopravných prostriedkov v mestách. Od mestskej a prímestskej verejnej dopravy očakávajú predstavitelia samosprávy a štátnej správy, že prispeje k riešeniu dopravných zápch a bude pre obyvateľov pohodlným, spoľahlivým a ekologickejším dopravným prostriedkom ako autá.

Ako uviedol v stredu v Bratislave na stretnutí s novinármi László Ivan, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva, na Slovensku sa táto skutočnosť odzrkadľuje aj v pripravovaných plánoch udržateľnej mobility. Zvýšené nároky na verejnú osobnú dopravu sa zrejme odrazia už začiatkom budúceho roka v podmienkach tendrov na poskytovateľov dopravy vo verejnom záujme vo veľkých mestách a krajoch i na regionálnych železničných tratiach. Jednou z kľúčových podmienok pre rozvoj verejnej osobnej dopravy na Slovensku zostáva vytvorenie atraktívnych podmienok pre prácu vodiča autobusu vrátane potrebných legislatívnych zmien, ako je zníženie jeho veku na 21 rokov.

"Mestá a vyššie územné celky by mali spolu s dopravcami v najbližšej budúcnosti urobiť všetko pre to, aby malo čo najviac cestujúcich motiváciu prestúpiť z áut na regionálne vlaky, autobusy a bicykle," zdôraznil Ivan. Podľa jeho slov je v prvom rade potrebné zlepšiť infraštruktúru vrátane vyhradenia pruhov pre verejnú dopravu a postupnej obnovy vozidlového parku modernými autobusmi a elektrobusmi.

"Ponuku pre cestujúcich musíme rozšíriť aj my dopravcovia. Príkladom môžu byť služby expresnej regionálnej autobusovej dopravy či aplikácie, ktoré zlepšia informovanosť a zvýšia tak pohodlie cestujúcej verejnosti," zdôraznil.

Témou roka 2019 bude integrácia jednotlivých druhov dopravy vrátane regionálnej vlakovej dopravy, mestskej a prímestskej autobusovej dopravy, systémov bikesharingu, carsharingu a v prípade západoslovenského integrovaného systému aj lodnej verejnej osobnej dopravy.