Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Veritelia by mali zmierniť Grécku fiškálne ciele, tvrdí J. Sturnaras

Jannis Sturnaras. Foto: TASR/AP

Podľa Sturnarasa veritelia by mali zredukovať požadovaný primárny rozpočtový prebytok z 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) po roku 2021 na 2 % HDP.

Atény 5. marca (TASR) - Medzinárodní veritelia Grécka by mali znížiť jeho fiškálne ciele od roku 2021, aby mu pomohli zvýšiť rastový potenciál. Uviedol to guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras na ekonomickom fóre.

Podľa Sturnarasa veritelia by mali zredukovať požadovaný primárny rozpočtový prebytok z 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) po roku 2021 na 2 % HDP.

Takto upravený prebytok spolu so zavedením schválených štrukturálnych reforiem by vytvorili potrebné podmienky na postupné zníženie daňových sadzieb, čo by malo pozitívny vplyv na rast ekonomiky.

A pomohlo by to Grécku pri posune jeho politiky od výberu daní smerom k výdavkom. Od roku 2010 je totiž hlavným pilierom krajiny výber daní, ten však brzdí hospodársky rast a prináša daňové úniky aj zamestnávanie "na čierno". Zmiernenie fiškálnych cieľov by umožnilo vláde zvýšiť výdavky a podporiť tak ekonomiku.

Do Atén sa tento týždeň vrátili zástupcovia medzinárodných veriteľov, aby dokončili revíziu plnenia podmienok tretieho záchranného programu. Ich správa je kľúčová pre uvoľnenie ďalšej splátky z úveru, a tiež pre zaradenie Grécka do programu Európskej centrálnej banky, ktorá nakupuje dlhopisy eurozóny, aj pri jeho návrate na finančné trhy.

Revízia však už celé mesiace viazne, najmä pre spor medzi Európskou úniou (EÚ) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o fiškálnych cieľoch Grécka v budúcom roku 2018, keď aktuálny tretí záchranný balík pre zadlženú krajinu vyprší, a tiež v nasledujúcich rokoch.