Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Veritelia si pohľadávky voči dlžníkom musia uplatniť riadne a včas

Ilustračné foto Foto: TASR

Malí podnikatelia, ktorí doposiaľ nevyužívali služby advokátov, bývajú pri uplatňovaní svojich nárokov v konkurzných a reštrukturalizačných konaniach podľa neho veľmi zraniteľnou skupinou.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Súdy sa ročne zaoberajú vyše stovkou prípadov reštrukturalizácií podnikov a vyše tisíckou prípadov konkurzov. Vlani mali na stole 1342 konkurzných spisov a 148 spisov, ktoré sa týkali reštrukturalizácie podnikov.

"Od začiatku tohto roka pribudlo súdom 56 spisov týkajúcich sa reštrukturalizácií podnikov a až 363 konkurzných spisov. Veritelia si v konkurznom alebo reštrukturalizačnom konaní musia pohľadávky voči dlžníkom uplatniť riadne a včas," upozornila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

Advokát Matej Múdry pripomína, že podnikatelia by mali pravidelne sledovať Obchodný vestník, v ktorom sú povinne zverejňované informácie o začatí konaní smerujúcich k vyhláseniu konkurzu alebo k povoleniu reštrukturalizácie.

"Podrobné a časté sledovanie Obchodného vestníka je potrebné, keďže zákon ustanovuje časové lehoty, do ktorých je potrebné prihlásiť si prihláškou svoj nárok do insolvenčného konania, či už do konkurzu alebo reštrukturalizácie. Zmeškanie stanovených lehôt je spojené buď so stratou možnosti ovplyvňovať priebeh konania v prípade konkurzu, alebo úplnou stratou možnosti vymáhať pohľadávku voči dlžníkovi v prípade reštrukturalizácie," vysvetľuje.

Lehota najmä v prípade reštrukturalizácie je podľa advokáta veľmi šibeničná. "Kto si svoj nárok neuplatní prihláškou do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie, stráca možnosť v prípade úspešného konca reštrukturalizácie túto pohľadávku voči dlžníkovi vymáhať. Aj vtedy, ak bola predtým priznaná v nejakom súdnom rozhodnutí," upozorňuje.

Jednotlivé čiastky Obchodného vestníka vychádzajú skoro každý deň, najmä z dôvodu, že dlžník nie je povinný oznamovať svojim veriteľom, až na určité výnimky – napríklad ak veriteľmi sú zahraničné osoby - že podal takýto návrh. Vestník vedie Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR a bezplatne je dostupný na internete.

Pri uplatňovaní nárokov v insolvenčných konaniach je taktiež veľmi dôležité dodržať formálne náležitosti uplatnenia návrhu, teda uplatniť nárok prihláškou podanou na stanovenom tlačive.

"Dôležité je, aby podnikateľ celú komunikáciu s dlžníkom viedol buď písomne alebo v inej preukázateľnej podobe, napríklad e-mailom, nespoliehal sa na ústne dohody a najmä neotáľal dlho s uplatňovaním svojho nároku. Nároky sa premlčiavajú v obchodných vzťahoch zväčša v 4-ročnej lehote," upozornil Múdry.

Malí podnikatelia, ktorí doposiaľ nevyužívali služby advokátov, bývajú pri uplatňovaní svojich nárokov v konkurzných a reštrukturalizačných konaniach podľa neho veľmi zraniteľnou skupinou. "Moje úplne najzákladnejšie odporúčanie pre malých podnikateľov je prelomiť bariéru nedôvery voči advokátom. Spoločne by mali predchádzať už vzniku problémov," dodal.