Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Veritelia musia doplniť návrh exekúcie, inak hrozí jej zrušenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podľa Slovenskej komory exekútorov ide o ďalší nekoncepčný zásah do exekučnej legislatívy.

Bratislava 16. januára (TASR) - Veriteľom hrozí zrušenie exekúcie, ak najneskôr v piatok (22. 1.) nepredložia príslušnému súdnemu exekútorovi doplnený návrh na jej vykonanie. Týka sa to všetkých, ktorí vymáhajú svoje dlhy na základe zmenkových platobných rozkazov. Povinnosť vyplýva z novely občianskeho súdneho poriadku, na ktorú upozornila Slovenská komora exekútorov (SKE).

Zo zákona sa aplikuje odklad všetkých exekúcií, pri ktorých je exekučným titulom zmenkový platobný rozkaz. Ak do 30 dní veriteľ nedoplní svoj návrh o rozhodujúce skutočnosti, týkajúce sa vlastného vzťahu s povinným, teda dlžníkom, súd exekúciu zruší. Podľa komory ide o ďalší nekoncepčný zásah do exekučnej legislatívy.

"Opäť raz zvíťazil politický pohľad nad snahou zvyšovať vymožiteľnosť práva na Slovensku. Neustále posilňovanie práv dlžníkov ich vedie k nezdravému presvedčeniu, že človek svoje dlhy nemusí splatiť," skonštatoval prezident komory exekútorov Miroslav Paller.

Zmenkový platobný rozkaz vydáva súd vtedy, ak si veriteľ svoju pohľadávku zabezpečí prostredníctvom zmenky, ktorej uplynula lehota splatnosti. Národná rada SR novelu prijala 15. decembra 2015 a účinnosť nadobudla 23. decembra.