Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Veritelia Nexis Fibers schválili reštrukturalizačný plán spoločnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podporu mu vyjadrilo 94 % z prítomných veriteľov. Plnenie plánu bude trvať päť rokov.

Humenné 26. apríla (TASR) – Veritelia Nexis Fibers dnes schválili reštrukturalizačný plán spoločnosti tak, ako bol predložený. Podporu mu vyjadrilo 94 % z prítomných veriteľov. Plnenie plánu bude trvať päť rokov. TASR o tom po schôdzi informoval predseda predstavenstva Nexis Fibers Milan Pršanec.

„Budeme sa teraz môcť opäť venovať rozvoju podniku ako takého. To znamená, že budeme plniť plán, budeme plniť záväzky, ktoré nám z neho vyplávajú,“ priblížil s tým, že je postavený tak, aby ich vlastné výsledky hospodárenia postačovali na tie splátky, ktoré budú musieť platiť. Reštrukturalizačný plán tiež predpokladá investície do ďalších výrobných technológií, s čím súvisí aj nárast zamestnanosti. Počas piatich rokov by podľa Pršanca chceli prekročiť 500 zo súčasných približne 400 pracovníkov.

Nexis Fibers odoberá energie od spoločnosti Chemes, ktorá ako jeden z veriteľov s reštrukturalizačným plánom nesúhlasí. Na prvú schôdzu veriteľov (11. 4.) preto prišla s vlastným návrhom reštrukturalizačného plánu a rozšírila ho o metódu predaja podniku. „My sme presvedčení o tom, že tento plán, ktorý bol schválený, bol protizákonný s tým, že Chemesu tak vznikli škody 5,1 milióna eur a bude pre našu spoločnosť likvidačný.
Necháme si túto situáciu zhodnotiť a na základe toho prijmeme všetky právne kroky, ktoré nám dovoľuje zákon,“
uviedol dnes predseda predstavenstva Chemesu Vladimír Skoupil s tým, že je ohrozené fungovanie priemyselného parku Chemes, kde Nexis Fibers sídli.

Právny zástupca 100-% akcionára Nexis Fibers, a. s., Iva Bezloju Branislav Pospíšil pre TASR uviedol, že ich prvoradým záujmom a snahou je rokovať a dohodnúť sa na dodávkach energií a médií v dlhodobom kontrakte so spoločnosťou Chemes. Cenu energií majú zatiaľ dohodnutú na tento rok.

Problémy v Nexis Fibers začali vlani, keď bol bývalý akcionár spoločnosti vzatý do väzby. Všetkým veriteľom musí firma podľa Pršanca splatiť vyše 46 miliónov eur. Spoločnosť, ktorá produkuje syntetické vlákna používané v automobilovom priemysle, zamestnáva v Humennom približne 400 zamestnancov a okolo 1000 zamestnancov subdodávateľov.