Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Veritelia schválili upravený reštrukturalizačný plán Váhostavu

Na snímke generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav Marián Moravčík počas tlačovej konferencie k reštruktualizácii spoločnosti, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Informoval o tom po skončení schôdze zástupca drobných veriteľov.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav-SK schválili na dnešnej schôdzi v Bratislave upravený reštrukturalizačný plán firmy. Informoval o tom po skončení schôdze zástupca drobných veriteľov Milan Blaho.

Teraz má súd 15 dní na to, aby rozhodol, či tento plán odobrí. V prípade, že áno, firma bude postupovať podľa neho. Nezabezpečení veritelia po úprave dostanú 18,75 % z dlhovaných peňazí, pôvodne to malo byť približne 15 %. Celkovo ide o sumu 19,6 milióna eur, čo je o 3,9 milióna eur viac ako v pôvodnom pláne, vyčíslil hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán.

Na snímke hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán odpovedá na otázky novinárov pred začiatkom schôdze veriteľov Váhostavu-SK v bratislavskom Národnom tenisovom centre v Bratislave, 30. apríla 2015.
Foto: TASR



Tak ako to už vopred avizovali, banky sa na schôdzi veriteľov vzdali časti svojich peňazí v prospech drobných veriteľov. "Banky upustili od 100 % svojich nárokov, znížili ich na 85 %. To sa prejavilo na konečnom výsledku," opísal Blaho. Na schôdzi sa podľa jeho slov zúčastnilo približne 100 z celkového počtu zhruba 700 veriteľov Váhostavu-SK.

Na schôdzi podľa jeho slov odznelo aj rozhodnutie bratislavského okresného súdu, ktorý nevidí zaujatosť reštrukturalizačnej správkyne. Samotný Blaho chcel vystúpiť v rozprave a vzniesť pripomienky, nebol však do nej pripustený. Takúto možnosť mali podľa jeho slov len tí, ktorí podali vopred písomnú žiadosť. Avizoval, že sa voči tomuto rozhodnutiu chce odvolať. "Majú to, ako to chceli, nedostali sme šancu, odkočírovali si to potrebným smerom," doplnil.

Vláda sa ešte pred schôdzou veriteľov dohodla aj s predstaviteľmi firmy Váhostav-SK, že sa vzdá 49 % svojich akcií v prospech malých veriteľov. Štát súčasne avizoval, že bude odkupovať pohľadávky malých veriteľov vo výške 50 % ich hodnoty.