Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Veritelia Váhostavu už môžu žiadať štát o odkúpenie pohľadávok

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Žiadosti majú predkladať osobne spolu s dokladmi v sídle Slovenskej záručnej a rozvojovej banky do 31. marca 2016.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Nezabezpečení veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav už môžu požiadať štát o odkúpenie svojich pohľadávok. Štátna firma Slovenská reštrukturalizačná vyhlásila verejnú výzvu na svojej internetovej stránke.

"Cieľom tejto verejnej výzvy je jednorazové odkúpenie celého objemu zistených pohľadávok jednotlivého pôvodného nezabezpečeného veriteľa uvedeného v Skupine č. 17, ktoré boli v reštrukturalizačnom konaní zistené, za podmienok uvedených v tejto výzve," uvádza firma vo výzve.

Pohľadávky od veriteľov odkúpi štát za 50 % ich ceny, najviac však jeden veriteľ môže dostať 200.000 eur. Žiadosti majú predkladať osobne spolu s dokladmi v sídle Slovenskej záručnej a rozvojovej banky do 31. marca 2016. Peniaze na toto odkupovanie pôjdu z osobitného bankového odvodu.

Váhostav má na základe schváleného reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom počas piatich rokov 18,75 % z ich pôvodnej pohľadávky. Po piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť do 50 %. Zvyšná polovica bude predstavovať majetkové právo veriteľov na akciách alebo vlastných zdrojoch firmy.

V prípade, že veritelia predajú svoje pohľadávky štátu, získajú hneď 50 % zo svojich pohľadávok, následne bude zvyšné peniaze od Váhostavu vymáhať už štát.