Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Veriteľov čaká posledná revízia plnenia reforiem zo strany Grécka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasný záchranný program je už tretím v poradí od roku 2010, kedy sa Grécko dostalo do problémov a muselo požiadať o finančnú pomoc.

Atény 26. februára (TASR) - Zástupcovia medzinárodných veriteľov z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) by mali v pondelok odštartovať v Aténach posledné kolo revízie plnenia podmienok záchranného programu zo strany Grécka. Súčasný záchranný program je už tretím v poradí od roku 2010, kedy sa Grécko dostalo do problémov a muselo požiadať o finančnú pomoc.

Ako uviedla agentúra DPA, ktorá sa odvolala na zdroje z gréckeho ministerstva financií, v prvej etape terajšieho hodnotenia sa veritelia zamerajú na reformu štátnych financií, sektora energetiky a na privatizáciu. Revízia by sa mala skončiť najneskôr začiatkom mája.

Tretí záchranný program v celkovej hodnote 86 miliárd eur by sa mal ukončiť v auguste tohto roka. Vláda v Aténach dúfa, že krajina bude schopná vrátiť sa na finančné trhy a nebude tak závislá od pomoci zo strany ďalších európskych krajín a MMF.