Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Veterány sa stali opäť najlepšou alternatívnou investíciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vlani síce nebol prekonaný dražobný rekord z roku 2014, ale až osem vozidiel sa predalo za viac ako desať miliónov dolárov.


Bratislava 19. marca (TASR) - Alternatívne investície sa v minulom roku zhodnotili o 7 %, čím prekonali svetový akciový index MSCI World. Najviac pritom rástli ceny automobilových veteránov, mincí a vín. Vyplýva to z Wealth Reportu 2016 konzultačnej spoločnosti Knight Frank. Index desiatich hlavných tried zberateľstva sa za dekádu zhodnotil o 200 %.

Minulý rok najrýchlejšie rástli opäť ceny historických automobilov, podľa HAGI indexu sa posunuli nahor o 17 %. Vlani síce nebol prekonaný dražobný rekord z roku 2014, ktorý drží Ferrari GTO Berlinetta z roku 1962 s cenou vyše 38 miliónov dolárov (33,6 milióna eur), ale až osem vozidiel sa predalo za viac ako desať miliónov dolárov. Medzi nimi boli vydražené najdrahšie Porsche, Jaguar a McLaren v histórii. Potvrdzuje sa, že trh s veteránmi je relatívne malý a rastúci dopyt po tejto triede luxusných aktív tlačí pri obmedzenej ponuke ceny čoraz vyššie.

Vzácne mince sa podľa indexov Stanley Gibbos zhodnotili v roku 2015 rovnako ako rok predtým o 13 %. Až 17 mincí bolo podľa Professional Numismatists Guild vydražených za vyše milióna dolárov. Najdrahšou z nich bola strieborná dolárová minca Lord Saint Oswald z roku 1974 za takmer päť miliónov.

Vínny index Knight Frank Fine Wine Icons vzrástol o 5 %, keď sa začína opäť oživovať trh s vínami Bordeaux, po predošlom obrovskom poklese dopytu z Číny aj v dôsledku spomaľovania miestnej ekonomiky. Najdrahším vínom na svete je podľa ročenky Wine Searcher víno Jayer's Richebourg grand cru s vyše 15.000 dolármi za fľašku.

Hoci dáta Art Market Research hovoria, že ceny hodiniek v priemere rástli len o 5 %, hodinky Patek Phillipe 5016A vyrobené z 506 častí sa vlani stali najdrahšie vydraženými náramkovými hodinami na svete. Ich cena dosiahla 7,3 milióna dolárov.

Ceny umeleckých diel sa podľa Art Market Research zvýšili o 4 %, keďže širší trh pokračuje v konsolidácii z prirýchleho rastu z predošlých rokov. Jeho top segment však prepisoval rekordy, keď sa obraz Paula Gauguina „When will you marry?“ predal za rekordných 300 miliónov dolárov.

Ani ceny čínskej keramiky a diamantov podľa dát Art Market Research neklesali a 12-karátový diamant Blue Moon za 48,4 milióna dolárov prepisoval dražobné rekordy v tomto segmente.

Jedinou dlhodobo klesajúcou triedou zberateľstva je antický nábytok, ktorý vlani stratil necelých 6 %, keďže v moderných časoch je menej populárny. No aj tu sa prepisovali rekordy. Kreslo Lockheed Lounge od Marca Newsona bolo predané za 3,7 milióna dolárov.

TASR informoval Artur Šturmankin z J&T Banky, a.s., pobočka zahraničnej banky.