Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Počet veterných elektrární v Nemecku v tomto roku klesne o tretinu

Ilustračné foto Foto: TASR/SINC

Budúcnosť veternej energie závisí podľa expertov od reformy zákona.

Berlín 18. januára (TASR) - Budovanie veterných elektrární na mori sa v tomto roku v Nemecku spomalí. Podľa expertov sa k sieti pripoja námorné turbíny s celkovým výkonom 700 megawattov (MW), čo predstavuje oproti rekordnému minulému roku pokles zhruba o tretinu. Informovala o tom agentúra DPA.

Neobyčajne výrazný vlaňajší nárast počtu zariadení v Severnom a Baltskom mori bol skôr výnimkou a vyplýval najmä z potreby pokryť rastúci dopyt. Sektorové združenia preto od politikov žiadajú stanoviť vyššie ciele, než sa uvádzajú v zákone o obnoviteľných zdrojoch energie.

Rozvoj námornej veternej energetiky zatiaľ vyžaduje vysoké dotácie, ktoré však musia znášať koncoví spotrebitelia. Budúcnosť veternej energie závisí od reformy zákona. Podľa doterajšieho znenia majú byť dotácie po roku 2017 stanovené fixne prostredníctvom verejných súťaží, kde štátnu zákazku získa najlacnejší poskytovateľ.

Podľa zainteresovaných združení sa vlani na mori vyprodukovalo viac než osem terrawatthodín elektrickej energie, čo zodpovedá podielu približne 1,4 % celkovej hrubej produkcie elektriny v Nemecku a zabezpečilo by to energiu pre vyše dva milióny domácností. Pevninské veterné parky dodali viac než 9 % energie.

Na mori vlani pribudlo 546 veterných parkov s celkovým výkonom 2282 MW. Na konci minulého roka tak bolo aktívnych 792 námorných veterných parkov s výkonom 3296 MW, čo predstavuje medziročné zvýšenie až o 225 %. Úplne dokončených je ďalších 41 turbín s výkonom 246 MW, tie ale neboli pripojené do rozvodnej siete. K tomu je potrebné pripočítať 122 rozostavaných turbín.

Keďže vietor nad morom vanie neustále a častejšie než na pevnine, sú námorné turbíny schopné dodávať do siete viac elektrickej energie. Vďaka tomu môžu slúžiť aj ako "poistka" a pokryť prípadné výpadky z iných zdrojov. Elektrina z námorných veterných elektrární je síce oproti čiernemu a hnedému uhliu drahšia, avšak porovnateľná s pevninskými veternými alebo paroplynovými elektrárňami.

Zákon o obnoviteľných zdrojoch energie stanovil do roka 2025 cieľ celkovo na 11.000 MW, čo znamená ročný nárast alternatívnych elektrární s kapacitou takmer 700 MW. Podľa sektorových združení však iba kontinuálny ročný prírastok minimálne o 900 MW od roka 2021 dokáže zabezpečiť výrazný pokles nákladov na energiu z námorných veterných elektrární.