Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Veterné katastrofy znížili aj zisk hannoverskej poisťovne Talanx

Na leteckej snímke pohľad na zaplavené ulice po vyčíňaní hurikánu Harvey v meste Port Arthur, v americkom štáte Texas, archívne foto. Foto: TASRAP

Vlani škody spôsobené veternými smršťami a uragánmi celosvetovo dosiahli výšku 109 miliárd eur.

Hannover 19. marca (TASR) - Vlaňajšie veterné katastrofy ako Harvey, Irma a Maria v Nemecku silno zasiahli do bilancií poisťovní. Škody boli vysoké ako ešte nikdy v minulosti. To zaznamenala aj poisťovacía skupina Talanx.

Jeho zisk klesol medziročne o viac ako štvrtinu na 672 miliónov eur. Vedenie finančnej skupiny o minuloročnom hospodárení informovalo v pondelok.

Šéf Talanxu Herbert Haas uviedol, že poisťovací koncern by mal v tomto roku dosiahnuť prebytok v hospodárení 850 miliónov eur. Akcionári dostanú na každý podiel dividendu 1,40 eura. Bude vyššia o 5 centov než vlani. Najväčším podielnikom poisťovne s takmer 79 % je Hlavné združenie povinného poistenia nemeckého priemyslu (HDI).

Podľa Haasa dosiahli vlani škody spôsobené veternými smršťami a uragánmi celosvetovo 109 miliárd eur. Hannover Rück, ktorá je dcérou Talanxu, mala veľké výdavky s krytím škodových náhrad poisťovní, ktoré sa u nej pripoistili.

Celý finančný koncern získal vlani na poistnom 33,1 miliardy eur.