Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Viac ako polovica Slovákov využíva internetbanking

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktívnych užívateľov internetbankingu pribúda aj vďaka zvyšovaniu dosiahnutého vzdelania ľudí, pričom počet užívateľov prekročil hranicu 50 % prvýkrát v histórii.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Internetbanking využíva viac ako polovica Slovákov vo veku od 16 do 74 rokov. Počet ľudí, ktorí bankujú online narástol za posledných desať rokov viac ako trojnásobne. Vyplýva to z najnovších údajov Eurostatu, na ktoré upozornila Slovenská sporiteľňa.

Aktívnych užívateľov internetbankingu pribúda aj vďaka zvyšovaniu dosiahnutého vzdelania ľudí, pričom počet užívateľov prekročil hranicu 50 % prvýkrát v histórii. "V rámci Európskej únie dosahujú Slováci priemerné výsledky vo využívaní internetbankingu. Zo susedných krajín Slovensko predbehli Česi a Rakúšania. Rekordérmi v tomto smere sú Dáni. Až deväť z desiatich Dánov využíva internetbanking," uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Rebríčku už dlhé roky kraľujú škandinávske krajiny, naopak najmenej využívajú bankovanie z domu Bulhari (5 %) a Rumuni (7 %), a to kvôli nízkemu internetovému pokrytiu v krajine. Menej ako 30 % ľudí vo veku 16 až 74 rokov používa internetbanking v Grécku či na Cypre. Celkovo počet Európanov používajúcich online bankovníctvo sa za posledných 10 rokov zdvojnásobil. "V súčasnosti využíva služby internetbankingu osem z desiatich Slovákov s vyšším dosiahnutým vzdelaním, takmer polovica ľudí so stredným vzdelaním a len 13 % ľudí s nižším vzdelaním," doplnila Buchláková.

Štatistiky potvrdzujú, že online služby sú doménou mladších vekových kategórií. Internetbanking na Slovensku najčastejšie využívajú mladí ľudia vo veku 25 až 29 rokov, pričom početnejšou skupinou v rámci tejto vekovej kategórie sú muži.

Čoraz väčší záujem o využívanie služieb internetového bankovníctva kladie aj dôraz na jeho bezpečnosť. Banky vynakladajú maximálne úsilie na poskytovanie pohodlného a bezpečného bankovania odkiaľkoľvek na svete z ľubovoľného zariadenia. Je však nevyhnutné, aby aj klienti boli obozretní a osvojili si zásady bezpečnej práce s internetovým bankovníctvom.

"Je potrebné byť opatrný pri otváraní príloh alebo neznámych odkazov a e-maily od neznámych osôb vôbec neotvárať. Neinštalovať si aplikácie z neznámych zdrojov a neznáme rozšírenia do internetového prehliadača. Na počítač, notebook, tablet, mobilný telefón si pravidelne inštalovať bezpečnostné aktualizácie a pripájať sa len z overených sietí," radí šéf IT bezpečnosti v sporiteľni Ján Adamovský. Heslo do služieb elektronického bankovníctva je nutné si pravidelne meniť a nepoužívať rovnaké heslo v iných aplikáciách a internetových stránkach najmä v sociálnych sieťach.