Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Spoločnosti sa musia kvôli ochrane kyberpriestoru prihlásiť na NBÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi spoločnosťami, ktoré sa do registra zatiaľ neprihlásili, sú podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť nemocnice, zdravotné poisťovne, energetické podniky či NASES.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Mnohé slovenské firmy a inštitúcie, ktoré sa mali prihlásiť do registra Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), tak zatiaľ neurobili. Prikazuje im to zákon o kybernetickej bezpečnosti, upozornila spoločnosť Binary Confidence, ktorá sa venuje ochrane pred kybernetickými hrozbami.

Spoločnosti alebo inštitúcie zhromažďujúce citlivé informácie či zásobujúce ľudí a firmy strategickými surovinami sa mali zahlásiť do konca septembra ako poskytovatelia základnej alebo digitálnej služby na Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ). Neprihláseným spoločnostiam hrozí pokuta vo výške do 300.000 eur.

Medzi spoločnosťami, ktoré sa do registra zatiaľ neprihlásili, sú podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť nemocnice, zdravotné poisťovne, energetické podniky či Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá zastrešuje slovensko.sk.

Zákon o kybernetickej bezpečnosti nadobudol účinnosť 1. apríla, preberá európsku smernicu. „Smernica NIS bola vydaná z dôvodu zaistenia bezpečnosti kybernetického priestoru vo všetkých členských štátoch Európskej únie,“ vysvetľuje Pavol Draxler zo spoločnosti Binary Confidence.

Prihlásenie sa do registra je podľa neho len prvým krokom k zaisteniu bezpečnosti. Firmy a inštitúcie musia následne prijať ďalšie opatrenia na zabezpečenie svojich IT prostredí a nahlasovať kybernetické incidenty. „Tie, ktoré tak nespravia, sa stávajú ľahkým cieľom pre útočníkov alebo hackerské skupiny. Následkom môže byť, že napríklad môžu ľudia prísť o dodávku vody alebo sa stratia ich zdravotné záznamy,“ upozorňuje Draxler.

NBÚ už tých, ktorí na svoju povinnosť zabudli, v polovici októbra vyzval, aby bezodkladne poslali vyplnený formulár aj s prílohou.