Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Najviac na Vianoce platia platobnými kartami Slováci v Rakúsku

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Ukázala to analýza Sberbank Slovensko zameraná na platby kartou v zahraničí a na Slovensku počas vlaňajších Vianoc.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Rakúsky Parndorf, brnianska Olympia či Árkád v Györi. Do týchto obľúbených zahraničných nákupných destinácií chodia Slováci v decembri omnoho častejšie, ako po zvyšok roka. Ukázala to analýza Sberbank Slovensko zameraná na platby kartou v zahraničí a na Slovensku počas vlaňajších Vianoc.

Najviac platieb kartou v zahraničí urobia klienti banky okrem letnej dovolenkovej sezóny práve v decembri. Kým v lete sú na popredných miestach Chorvátsko či Taliansko, na konci roka obsadzujú top priečky Rakúsko, Česko a Maďarsko. V týchto troch krajinách skončí väčšina zahraničných platieb Slovákov pred Vianocami.

Spomedzi všetkých platieb kartou v najobľúbenejších krajinách sa až 29 % udeje v decembri v Rakúsku, ďalších 19 % v Česku a 15 % v Maďarsku,“ tvrdí Blanka Končírová zo Sberbank Slovensko. S veľkým odstupom nasleduje Veľká Británia, Nemecko a Poľsko.

Predpokladá sa, že Poľsko má reálne väčšie zastúpenie, keďže tam sú populárne najmä tradičné trhy, na ktorých sa prevažne platí v hotovosti.

Na jeden predvianočný nákup v jednom obchode minú spotrebitelia v decembri v zahraničí 56 eur. December výškou priemernej platby kartou pokoril všetky ostatné mesiace v roku, vrátane „výpredajového“ januára. Priemerná suma jednej platby sa v top krajinách líši – kým v Nemecku na jedenkrát zaplatíme 101 eur, v Česku či Maďarsku naopak iba 45 eur.

U väčšiny to nezostane iba pri jednom nákupe. Podľa údajov banky urobí jeden klient v zahraničí v decembri v priemere takmer 4 platby (3,7). Celkovo tak na darčeky zo zahraničia minie jeden človek v priemere okolo 211 eur.

"Ak nakupujú Slováci mimo eurozóny, výhodnosť cien výrobkov ovplyvňuje aj aktuálny výmenný kurz. Čím je mena oproti euru slabšia a teda kurz vyšší, tým viac si môžeme za naše vymenené eurá dovoliť.

Z mien v našom regióne najväčšie výkyvy v tomto roku zaznamenal maďarský forint, ktorý trpel najmä politickým vývojom
,“ hodnotí Pavel Jánošík zo Sberbank Slovensko. Naopak, česká koruna sa držala v úzkom pásme a poľský zlotý bol do najväčšej miery nezávislý od úradníckych rozhodnutí. Jánošík pre budúci rok predpokladá, že s rastúcimi úrokovými sadzbami v USA a oživením hospodárskeho rastu budú lokálne meny trpieť.

TASR o tom informovala Ľubomíra Chmelová zo Sberbank Slovensko.