Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Dobrý dôchodkový systém. Existuje vôbec taký?

Ilustračné foto, screenshot. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Pozrite si PRVÚ zo série šiestich reportáží z konferencie Dobrý dôchodkový systém, ktorá sa konala v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 11. januára (Tablet.TV) - O dôchodkovom systéme začína diskutovať nová generácia odborníkov. Dynamika svetových finančných trhov, migrácia a demografická kríza ako aj skúsenosti Slovenska nastolili ťažkú otázku: Existuje vôbec dobrý dôchodkový systém? V prvej časti originálneho seriálu odpovedajú Juraj Cenker, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Marián Kopecký, Allianz - Slovenská d.s.s, a.s a Tomáš Virdzek, Inštitút sporenia a investovania.

Na fotografii Juraj CENKER, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Foto: Tablet.tv

Juraj CENKER, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
"Existujú dôchodkové systémy, ktoré by mohli byť pre nás inšpiratívne. Dobrý dôchodkový systém musí byť dlhodobo udržateľný, prinášať primeranú mieru náhrady, stabilný, jednoducho pochopiteľný pre ľudí a férový."

Na fotografii Marián KOPECKÝ, Allianz - Slovenská d.s.s, a.s.
Foto: Tablet.tv

Marián KOPECKÝ, Allianz - Slovenská d.s.s, a.s.
"Dobrý dôchodkový systém by mal reflektovať podmienky 21. storočia. I. pilier by mal byť reformovaný a z dlhodobého pohľadu by mal zabezpečovať pre všetkých ľudí rovnakú, minimálnu dôchodkovú dávku. II. pilier predstavujúci sporenie si na dôchodok, a prípadne jeho dobrovoľné formy, sa javia ako spôsob záchrany."

Na fotografii Tomáš VIRDZEK, Inštitút sporenia a investovania
Foto: Tablet.tv

Tomáš VIRDZEK, Inštitút sporenia a investovania
"Dobrý dôchodkový systém by mal byť výsledkom konsenzu viacerých odborníkov. Konferencia je platforma, ktorá vznikla práve ako priestor na diskusiu."

Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Inštitút sporenia a investovania (ISI) vytvorili priestor na diskusiu, kde sa stretli odborníci z dôchodkových správcovských spoločností, Národnej banky Slovenska, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a nezávislí analytici.