Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Podnikatelia budú platiť od februára vyššie odvody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S februárovou platbou sa mení výška preddavkov na poistenie v zdravotných poisťovniach, ale aj výška odvodov do Sociálnej poisťovne.

Bratislava 20. januára (TABLET.TV) – Sociálna poisťovňa začala posielať živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) listy, v ktorých im v súvislosti s novým minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom na platenie poistného oznamuje výšku sociálnych odvodov platných od 1. januára 2017. Celkovo bude zaslaných 148 582 oznámení, z toho časť elektronicky prostredníctvom e-schránok a časť poštou.

Sociálna poisťovňa zároveň pripomína, že poistné v novej výške za január 2017 je potrebné uhradiť v termíne do 8. februára 2017.




Suma poistného vypočítaná z nového minimálneho vymeriavacieho základu 441,50 eur je pre povinne poistenú SZČO od 1. januára 2017 vo výške 146,35 eur. Pre osobu, ktorá je dobrovoľne dôchodkovo poistená, dobrovoľne nemocensky poistená a dobrovoľne poistená v nezamestnanosti, predstavuje výšku 155,18 eur.

S februárom prichádzajú zmeny aj v zdravotnom poistení. Minimálna výška preddavku na zdravotné poistenie pre samoplatiteľov a SZČO je vo výške 61.81 eur. Prvú platbu v novej výške je potrebné uhradiť Sociálnej poisťovni, ako aj zdravotnej poisťovni najneskôr do 8. februára.