Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Slovensko.Digital spúšťa novú službu pre štatutárov

Na snímke zľava riaditeľ občianskeho združenia Slovensko.Digital Ján Hargaš a expert z občianskeho združenia Slovensko.Digital Ľubor Illek. Foto: TASR – Dano Veselský

Podľa aktuálnych údajov z celkového počtu viac ako 200.000 štatutárov stále ostáva takmer polovica, ktorá na elektronické zásielky zatiaľ nie je pripravená.

Bratislava 18. mája (TASR) – Firmy na Slovensku majú posledné týždne na to, aby sa pripravili na komunikáciu so štátom cez elektronické schránky. Občianske združenie Slovensko.Digital predstavilo službu GovBox, pomocou ktorej dostanú štatutári zásielky priamo na e-mail aj bez elektronického občianskeho preukazu (eID) a potreby prihlasovať sa na portál Slovensko.sk.

Výkonný riaditeľ združenia Ján Hargaš pripomenul, že od 1. júla tohto roka budú úrady doručovať zásielky právnickým osobám do elektronickej schránky na portáli Slovensko.sk. Pre štatutárov to znamená nutnosť vybaviť si eID s bezpečnostným osobným kódom a čítačkou, nainštalovať si k nim softvér a začať používať schránku.

Podľa aktuálnych údajov z celkového počtu viac ako 200.000 štatutárov stále ostáva takmer polovica, ktorá na elektronické zásielky zatiaľ nie je pripravená.



„Dostávame spätnú väzbu od podnikateľov, že tento proces nie je ľahký a nerobí sa im to veľmi pohodlne. Preto sme prišli so službou, ktorá môže byť atraktívna pre tých, ktorí by si tento postup radi zjednodušili a ušetrili si čas,“ zdôvodnil Hargaš na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Princípom služby GovBox je splnomocnenie, na základe ktorého bude občianske združenie prevádzkovať systém kontrolujúci štatutárom ich schránku. Ak do nej príde nová správa, tento systém ju bude preposielať na mail, ktorý si štatutári zvolia.

„V praxi to teda znamená, že štatutári nebudú potrebovať na využívanie našej služby ani elektronický občiansky preukaz, ani sa nebudú musieť prihlasovať na Slovensko.sk a môžu tak ušetriť drahocenný čas,“ vysvetlil Hargaš.



Zástupcova združenia upozornili, že je zodpovednosťou používateľov, aby si pravidelne kontrolovali svoju mailovú schránku. Aby podnikateľom niečo neušlo, systém im bude posielať týždňový sumár správ, ktoré im boli doručené.

Služba GovBox bude spoplatnená a príjmy z nej budú slúžiť na financovanie aktivít združenia. Aktivačný poplatok je 9 eur a mesačná platba 8 eur. Ak používateľom neprídu žiadne správy, služba bude v tom mesiaci zadarmo. Jej vytvorenie stálo Slovensko.Digital približne 20.000 eur.

Dnešným dňom sa spúšťa predbežná registrácia. Záujemcom pošle združenie zmluvu a splnomocnenie, ktoré mu vrátia podpísané a overené u notára. Združenie toto splnomocnenie posunie Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby prevádzkujúcej Slovensko.sk, ktorá zabezpečí prepojenie technického účtu. Trvať by to malo 5 až 30 dní.

V prípade, že chcú podnikatelia komunikovať so štátom intenzívnejšie, musia si vybaviť eID. Na uskutočnenie podaní totiž potrebujú zaručený elektronický podpis.

„Služba GovBox nie je zameraná proti niečomu, ani to nie je myslené ako náhrada štátnych systémov. Je to doplnok, rozšírenie. Nie je to koniec nášho vstupu do tejto oblasti služieb, toto je len prvý krok. Radi v tom budeme pokračovať, ak bude záujem od používateľov,“ uzavrel Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.