Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Zita Táborská: EÚ pripravuje smernicu proti schránkovým firmám

Predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie Zita Táborská. Foto: TASR - Martin Baumann

Predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie priblížila aj nový zákon o verejnom obstarávaní, podľa ktorého jedným z kritérií bude ekonomicky najvýhodnejšia ponuka a nie cena.

Bratislava 27. januára (TASR) – Na základe sprísnených kritérií, ktoré zaviedli smernice Európskej únie v roku 2014, pripravuje Slovensko nový zákon o verejnom obstarávaní. Materiál je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Európska únia pripravuje aj novú smernicu, ktorá by mala riešiť schránkové firmy.

"Európska únia nesúhlasí, aby boli utajení vlastníci firiem, ktorí sa uchádzajú o verejné zákazky zo štátnych zdrojov. Je to už niekoľkoročná problematika, ktorú sa nepodarilo vyriešiť," konštatovala dnes pre TASR predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Zita Táborská. Pripomenula tiež, že Európska únia k tzv. schránkovým firmám pristupuje "akčne". "Počas štyroch týždňov by mala byť schválená smernica, ktorá upravuje týchto konečných užívateľov výhod." Národným vládam tak podľa Táborskej dá ďalšie smerovanie, akým spôsobom sa ďalej má problematika riešiť. "Zrejme týmito smernicami sa pohneme trošku ďalej," konštatovala predsedníčka ÚVO.

Priblížila aj nový zákon o verejnom obstarávaní, podľa ktorého jedným z kritérií nového verejného obstarávania bude ekonomicky najvýhodnejšia ponuka a nie cena. Ďalšou novinkou je zavedenie inovatívneho partnerstva.



"Ide o úplne novú metódu, s ktorou sme sa doteraz nestretli. Výber uchádzača bude spočívať na výbere toho najvhodnejšieho riešenia, ktoré bude následne dopracovávať konkrétny dodávateľ a ten ho dotiahne do konca. Objedná si riešenie nejakého problému," konkretizovala predsedníčka ÚVO.

Pripravuje sa veľká zmena aj vo výnimkách. Výnimky sa rozširujú, prípady sa presúvajú z rokovacích konaní so zverejnením alebo bez zverejnenia. "Zavádza sa aj jednotný európsky formulár, ktorý bude platný na pôde celej Európskej únie, je to obdoba nášho čestného vyhlásenia. Súťažiaci sa tak bude môcť prihlásiť do súťaže, predloží tento formulár, ktorý ho bude kvalifikovať," priblížila ďalej Táborská.



Nový zákon bude kopírovať smernicu EÚ. "Do nového zákona sme sa snažili nedať nič navyše oproti tomu, čo nám Európska únia prikazuje. Akurát sne vyriešili aj zákazky, ktoré sú na našej úrovni podlimitné a snažili sme sa zjednodušiť ich tak, aby to bolo rýchlejšie, aby nepodliehali takým zložitým preukazovaniam, ako to bolo riešené doteraz. Čiže sa tam bude vyžadovať len potvrdenie o oprávnení podnikať a celý proces sa skráti," vysvetlila Táborská.

Jedným z inovatívnych prístupov EÚ je aj rozdelenie zákazky. "Rozdelenie sa priam predpokladá. Rozdelenia zákazky sa budú pripúšťať, čo sa dnes veľakrát nerobí. Takto bude musieť viacero víťazov medzi sebou spolupracovať," konštatovala.

Európska únia poskytla Slovensku prechodné obdobie na to, aby prijalo buď novelu zákona o verejnom obstarávaní alebo prijalo úplne nový zákon. "Keďže starý bol 22-krát novelizovaný, rozhodli sme sa, že pripravíme úplne nový," doplnila predsedníčka ÚVO. A spresnila, že spolu s predchádzajúcimi tromi bol novelizovaný už 30-krát. Návrh nového zákona bol posunutý do medzirezortného pripomienkového konania 23. januára, jeho účinnosť sa navrhuje od začiatku roka 2016.



Návrhy nových smerníc upravujúcich oblasť verejného obstarávania schválil Európsky parlament (EP) ešte začiatkom roka 2014 (15.1.). Nové smernice v podstate vychádzajú zo zásad a princípov založených ich predchodcami, pričom ich hlavnými cieľmi sú zadefinovanie a urýchlenie procesov verejného obstarávania prostredníctvom povinnej elektronizácie, väčšia flexibilita a zníženie administratívnej záťaže, uľahčenie prístupu malým a stredným podnikom na trh. Podporiť sa má využívanie verejného obstarávania ako kľúčového nástroja na plnenie cieľov environmentálnej a sociálnej politiky a taktiež zaviesť väčšia právna istota pri aplikácii jednotlivých inštitútov.