Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Top finále JA firiem má víťaza

Víťazom TOP finále JA firiem 2017 sa stal tím študentov z gymnázia na Poštovej ulici 9 v Košiciach, ktorí si ako podnikateľský zámer vybrali výrobu kávovej zmesi na doplnenie energie. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Súťaž podnikateľských nápadov študentov JA firiem je vyvrcholením celoročného úsilia stredoškolákov, ktorí sa zapojili do programu JA aplikovaná ekonómia.

Bratislava 12. mája (TABLET.TV/TASR) - Stredoškoláci svoje firmy zakladali na začiatku školského roka a pomocou nich prenikali v reálnom prostredí do spôsobu činnosti akciových spoločností. Originálnymi podnikateľskými zámermi sa tak snažili pokryť dieru na trhu, či už ponukou nejakého konkrétneho produktu alebo službou.

Študenti mali možnosť svoje vedomosti a schopnosti realizovať na školách v rámci programu JA (Junior Achievement) Aplikovaná ekonómia. Z vybraných 50 tímov z celého Slovenska postúpilo do Top finále JA firiem osem. Ich úlohou bolo predstaviť svoj projekt pred porotou, ktorá pri svojom hodnotení sledovala viacero kritérií.

Víťazom tohtoročného TOP finále JA firiem sa stal tím študentov z gymnázia na Poštovej ulici 9 v Košiciach, ktorí si ako podnikateľský zámer vybrali výrobu kávovej zmesi na doplnenie energie. Úspešný tím bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži Company of the Year Competition, ktorá sa uskutoční tento rok v Bruseli.



„JA Slovensko predstavuje už 25 rokov vo výchovno-vzdelávacom procese škôl podnikanie ako niečo, čo nesúvisí len s ekonomickými činnosťami a budovaním podnikov, no v skutočnosti predstavuje oveľa viac. Ide o schopnosť jednotlivca identifikovať a využiť príležitosti, zmeniť myšlienky na skutky a plánovať a riadiť procesy za účelom dosiahnutia cieľov," uviedol generálny riaditeľ JA Slovensko Adam Šepetka. Podľa jeho slov je podnikateľské vzdelávanie kľúčovejšie ako kedykoľvek predtým a malo by byť súčasťou každej školy.

Na druhom mieste sa umiestnila JA Firma Hal-Tech zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Hálova Bratislava, ktorí vyvinuli QiPocket – produkt na bezdrôtové dobíjanie smartfónu. Tretiu cenu si zo súťaže odniesli študenti z JA Firmy G.E.T. (Evanjelické gymnázium Tisovec), ktorí, čisto na prírodnej báze, vyrábajú zubnú pastu BeePaste a rúž BeeLip. TOP Finále JA Firiem sa zúčastnilo najlepších osem JA Firiem, ktoré vzišli z národného JA Veľtrhu podnikateľských talentov.

JA Slovensko, n. o. je nezisková vzdelávacia organizácia, ktorá už 25 rokov realizuje na školách ucelenú koncepciu nadštandardného zážitkového vzdelávania. Formuje podnikateľské myslenie a finančnú gramotnosť mladých ľudí a ponúka preventívne riešenia pre ich zamestnanosť.