Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Virtuálna mena bitcoin sa rozdelila a jeho cena enormne stúpla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po polroku sa pravdepodobne zväčší aj veľkosť bloku z 1MB na 2MB.

Svet 15. augusta (TABLET.TV) - Cena prvej kryptomeny na svete - bitcoinu dosahuje tento týždeň historické maximá, prekročila 4000 dolárov za 1 bitcoin. Pritom pred 1. augustom bola jeho cena pod 3000 dolárov.

Deň 1. august je v tomto prípade kľúčový, pretože bitcoin sa rozdelil na dve meny: Bitcoin a Bitcoin Cash. Rozdeleniu predchádzali polemiky a vášnivé diskusie komunity ťažiarov o nutnosti zmeniť, respektíve nezmeniť vlastnosti sarého bitcoinu. Bitcoin totiž už dlhšiu dobu nestíhal potvrdzovať všetky transakcie a nezmestil sa do bloku, ktorý sa vytvára každých 10 minút a obsahuje potvrdené transakcie.

Ťažiari a investori museli dlho čakať na potvrdenie transakcie alebo zvýšiť zaň odmenu. Zmena, ktorú odhlasovala komunita, vylepšuje protokol - tzv. Segregated Witness (SegWit) a ide o zmenšenie veľkosti transakcie v bloku. Niektoré informácie o prevode budú uložené inde a do bloku sa tak zmestí viac transakcií.

Po polroku sa pravdepodobne zväčší aj veľkosť bloku z 1MB na 2MB. Takisto pôjde o významný zásah do vlastností virtuálnej meny bitcoin.