Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

VIDEO:V Novom Meste n/V stúpli dane za priestory na podnikanie o 322 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z aktuálnej analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

Bratislava 19. januára (TASR) – Dane z nehnuteľností sa tento rok na Slovensku zvýšili medziročne v priemere o 2,33 %, čo je najväčší nárast od roku 2013. Výrazná väčšina miest ich však nezvyšovala. Priemer zdvihla najmä úprava sadzieb v Bratislave. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS).

V hlavnom meste vzrástli najmä dane za podnikateľské priestory v bytových domoch. V Starom Meste stúpli na takmer trojnásobok, v ostatných bratislavských okresoch o 160 %. Dane za byty a domy sa zvýšili v celej Bratislave o 30 %, poľnohospodárske a ostatné stavby o polovicu, garáže a záhradné domčeky o desatinu. Dane za priemyselné stavby, administratívne a obchodné centrá sa nezvyšovali.

Ako upozornil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, k najväčšiemu nárastu zdanenia došlo v Novom Meste nad Váhom. Za nebytové priestory na podnikanie tam podnikatelia zaplatia až o 322 % viac ako vlani. Zlaté Moravce budú zase zdaňovať záhrady sadzbou vyššou o viac než 86 %.

Zdanenie bytov sa okrem Bratislavy výraznejšie zvýšilo aj v Martine, Bardejove a Medzeve, rodinných domov v Nitre, Topoľčanoch a Medzeve. Naopak, dane sa znižovali v Ilave, Prievidzi, Krupine či Žiari nad Hronom.

Dlho očakávané umožnenie vyberania miestneho poplatku za rozvoj využili iba Bratislava a okolité mestá Senec, Pezinok a Malacky, z iných regiónov ho zaviedla len Skalica. „Dokonca Pezinok a Malacky majú v prípade priemyselných a poľnohospodárskych stavieb vyšší poplatok ako v Bratislave, čo sa mi zdá pomerne neprezieravé a prehnané, pretože to môže viesť k zastaveniu rozvoja a odstrašiť investorov,“ zhodnotil Kremský.




Index daní z nehnuteľností sa zvýšil oproti roku 2004, keď bol na úrovni 100, na tohtoročných 252. Dane tak odvtedy stúpli v priemere o 252 %.

V priemere sa tento rok najviac zvyšovali dane za priestory na podnikanie v bytových domoch o 9 %, ďalej za poľnohospodárske a ostatné stavby. Za domy a byty budú ich majitelia platiť dane vyššie o 4 %.

Najvyššie dane sú stále v bratislavskom Starom Meste, kde predstavujú viac ako dva a pol násobok priemeru. Nasledujú ďalšie bratislavské okresy, krajské mestá, ale aj tie menšie ako Púchov, Senica, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Myjava alebo Žiar nad Hronom. Naopak, najnižšie priemerné dane majú napriek plošnému zvyšovaniu ešte stále v Medzeve, ďalej v Gelnici a Medzilaborciach.

Kremský vyčíslil, že štvorcový meter (m2) administratívnych priestorov stojí ročne v priemere takmer 3 eurá, priemyselných stavieb asi 1,80 eura a štvorec bytu alebo domu vyjde okolo 0,20 eura. „Vidieť, že mestá a obce sa snažia sadzby za bývanie držať nízko, pretože zvyšovať ich je politicky ťažko obhájiteľné. Naopak, snažia sa získať viac peňazí od podnikateľov,“ uviedol.

Najvýhodnejšou lokalitou pre priemyselnú halu s pozemkom je Medzev, zatiaľ čo v Púchove zaplatí podnikateľ za rovnakú nehnuteľnosť na dani takmer desaťkrát viac. Riaditeľ PAS poukázal tiež na vyššiu sadzbu v mestách ako Rožňava, Veľký Krtíš alebo Rimavská Sobota. „Vedenie týchto miest sa aj napriek vysokej nezamestnanosti a slabému záujmu investorov, prekvapivo, neusiluje pritiahnuť ich výhodnejšou výškou daní z komerčných nehnuteľností,“ konštatoval.