Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Vidiecke partnerstvo BBSK žiada viac zdrojov na opatrenie Leader

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Členovia združenia zároveň požadujú, aby regionálny príspevok pre zaostávajúce okresy bol diferencovaný podľa veľkosti okresu a nebol pre všetky okresy rovnaký.

Hrachovo 26. mája (TASR) – S požiadavkou o navýšenie zdrojov na podporu opatrenia Leader o 100 miliónov eur a o využitie podpory pre najmenej rozvinuté okresy aj pre podporu partnerstiev typu Leader, sa obracia na vládu SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR občianske združenie (OZ) Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja (VP BBSK).

Členovia združenia zároveň požadujú, aby regionálny príspevok pre zaostávajúce okresy bol diferencovaný podľa veľkosti okresu a nebol pre všetky okresy rovnaký. "Rovnaká podpora pre okres s 20.000 obyvateľmi a okres so 100.000 obyvateľmi znevýhodňuje veľké a zvýhodňuje malé okresy, čo deformuje tento inak veľmi dobrý nástroj na vyrovnávanie regionálnych rozdielov," vysvetlil predseda OZ Peter Rusnák po členskej schôdzi VP BBSK, ktorá sa konala v stredu 25. mája v Hrachove v okrese Rimavská Sobota.

Dodal, že do združenia pristúpilo sedem nových členov z radov verejno-súkromných partnerstiev typu Leader a dve fyzické osoby. "Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja tak združuje už celkovo 17 z 22 verejno-súkromných partnerstiev v kraji. To predstavuje pokrytie 70 % rozlohy územia kraja a 55 % počtu obyvateľov kraja," priblížil Rusnák, podľa ktorého sa vďaka tomu ich združenie stáva najreprezentatívnejším zástupcom vidieka v Banskobystrickom kraji.