Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Vieme aká bola priemerná mzda v Žilinskom kraji v roku 2015

Foto: TASR/AP

Hranicu 1000 eur prekročila mzda v okrese Kysucké Nové Mesto.

Žilina 4. septembra (TASR) – Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnancov pracujúcich v Žilinskom kraji v roku 2015 dosiahla 918 eur, čo znamenalo medziročný rast o 4,9 %. TASR o tom informovala Katarína Holienčíková z odboru informatiky, registrov a informačných služieb pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Žiline.

V štruktúre ekonomických činností dosiahli podľa nej najvyššiu mzdu zamestnanci informácií a komunikácií (1430 eur). "Ďalšími v poradí boli zamestnanci vo finančných a poisťovacích činnostiach (1292 eur), v priemysle (1033 eur). Celokrajskú úroveň priemernej nominálnej mesačnej mzdy prekročili zamestnanci v zdravotníctve a sociálnej pomoci, vo verejnej správe, v obrane a povinnom sociálnom zabezpečení. Najnižšie zárobky v Žilinskom kraji mali zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, administratívnych a podporných službách a v ostatných činnostiach," uviedla Holienčíková.

Z priemyselných odvetví mali najvyššiu mzdu zamestnanci vo výrobe papiera (1491 eur), v dodávke elektriny, plynu, pary (1374 eur), vo výrobe strojov a zariadení (1231 eur) a vo výrobe motorových vozidiel (1252 eur). "V štruktúre ekonomických činností relatívne najrýchlejšie rástli mzdy v stavebníctve (9,9 %) a v umení, zábave a rekreácii (9,4 %). Prírastok mzdy viac ako 5 % mali zamestnanci vo veľkoobchode a maloobchode, oprave motorových vozidiel a motocyklov, v informáciách a komunikáciách a v priemysle spolu," doplnila Holienčíková.

Hranicu 1000 eur prekročila mzda v okrese Kysucké Nové Mesto. "Vyššia ako celokrajský priemer bola aj mzda v okresoch Martin, Žilina a Ružomberok. V medziokresnom porovnaní došlo oproti roku 2014 k rastu miezd vo všetkých okresoch Žilinského kraja. Najviac si prilepšili zamestnanci v okrese Bytča (o 8,8 %). O viac ako päť percent vzrástla priemerná nominálna mesačná mzda aj v okresoch Kysucké Nové Mesto, Martin, Dolný Kubín a Čadca," uzavrela Holienčíková.