Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vietnam zrušil plány na výstavbu prvých jadrových elektrární v krajine

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Odôvodnila to spomaľujúcim sa dopytom po elektrickej energii a poklesom cien iných zdrojov energie.

Hanoj 10. novembra (TASR) - Vietnamská vláda zrušila plány na výstavbu prvých dvoch jadrových elektrární v krajine. Odôvodnila to spomaľujúcim sa dopytom po elektrickej energii a poklesom cien iných zdrojov energie, informovali dnes štátne médiá.

Parlament podľa štátnych novín Tuoi Tre odobrí rozhodnutie vlády neskôr v priebehu mesiaca, píše v správe agentúra AP.

Ešte v roku 2009 vietnamský parlament schválil výstavbu dvoch jadrových elektrární s celkovým výkonom 4000 megawattov. Kontrakt na vybudovanie prvej elektrárne udelili podnikom z Ruska a zmluvu na druhý závod dostali spoločnosti z Japonska.

Výstavba sa mala pôvodne začať v roku 2014, opakovane ju však odložili. Začiatkom roka 2014 vláda v Hanoji odsunula výstavbu oboch elektrární na rok 2020.

Štátna energetická spoločnosť, ktorá mala výstavbu financovať, však teraz uviedla, že projekt by nebol ekonomicky životaschopný vzhľadom na iné, lacnejšie zdroje elektriny, uviedli noviny Tuoi Tre.

Citovali tiež podpredsedu parlamentného výboru pre vedu, technológiu a životné prostredie Le Hong Tinha, podľa ktorého je ďalším dôvodom rozhodnutia vlády zdvojnásobenie nákladov na výstavbu elektrární na 18 miliárd dolárov.