Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Villeroy: Inflácia v EÚ by mala zostať na vysokej úrovni aj budúci rok

Európska kríza Foto: TASR/AP

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila vo štvrtok (8. 9.) hlavné úrokové sadzby o rekordných 75 bázických bodov, pričom prisľúbila, že nasledovať budú ďalšie zvýšenia.

Paríž/Amsterdam 9. septembra (TASR) - Inflácia v eurozóne zotrvá na vysokej úrovni podľa všetkého aj v budúcom roku a zhruba na úroveň inflačného cieľa 2 % by sa mala dostať v roku 2024. Povedal to pre rozhlasovú stanicu BFM člen Rady guvernérov ECB Francois Villeroy de Galhau. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Európska centrálna banka (ECB) zvýšila vo štvrtok (8. 9.) hlavné úrokové sadzby o rekordných 75 bázických bodov, pričom prisľúbila, že nasledovať budú ďalšie zvýšenia. Tým dala najavo, že boj s infláciou je prioritou, napriek tomu, že ekonomika eurozóny môže skĺznuť do recesie.

Infláciu za hlavný problém označil aj holandský člen Rady guvernérov Klaas Knot. Ako v piatok povedal, ECB bude v najbližších mesiacoch uprednostňovať boj s infláciou pred hospodárskym rastom. "Očakávame, že inflácia bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať v zrýchľovaní. To znamená, že máme pred sebou jediný problém: infláciu. A to zasa znamená, že budeme musieť aspoň do určitej miery spomaliť tempo ekonomického rastu," povedal Knot v rozhovore pre holandskú rozhlasovú stanicu BNR.