Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Vinári odmietajú zvýšenie spotrebnej dane z tichého vína

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V SR sa v súčasnosti vyrobí v priemere 350.000 až 400.000 hektolitrov (hl) vína, z toho až 90 % je vysokokvalitné víno s chráneným označením pôvodu. Spotreba vína sa pohybuje okolo 600.000 hl ročne.

Bratislava 12. júna (TASR) – Zavedenie nenulovej sadzby spotrebnej dane na tiché vína je podľa prezidenta Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (ZVHaVS) Ľubomíra Víteka pre slovenský vinársky a vinohradnícky sektor na Slovensku likvidačné.

"Zavedenie spotrebnej dane bude likvidačné pre sektor slovenského vinohradníctva a vinárstva. Postupne tento sektor zanikne. To si myslíme s plnou vážnosťou, nebude to zajtra ani pozajtra," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave v súvislosti s úvahami rezortu financií o zavedení nenulovej sadzby spotrebnej dane na tiché vína Vítek.

"Ak sa slovenské vinárstvo dostalo za posledných 15 alebo 20 rokov tam, kde je, to znamená na európsku špičku a trúfam si povedať, že v niektorých segmentoch aj medzi svetovú. Dosiahneme to, že toto odvetvie zanikne. Zavedenie dane bude likvidačné," zdôraznil Vítek.

Tu bude player


Konkrétne návrhy o výške spotrebnej dane neboli podľa predsedu Zväzu vinohradníkov Slovenska (ZVS) Igora Manzela predložené.

"Čísla sa výrazne líšia. Zo strany rezortu financií neodznelo ani jedno presné číslo. To, čo neoficiálne "presiaklo", tak predpokladajú výber na úrovni približne 20 miliónov eur. Keď sa však robili obdobné prepočty na rezorte pôdohospodárstva ešte minulý rok, tak ministerstvo dospelo k sume rádovo o jednu nulu nižšej, teda že sa vyberú maximálne 2 milióny eur," spresnil Manzel.

V SR sa v súčasnosti vyrobí v priemere 350.000 až 400.000 hektolitrov (hl) vína, z toho až 90 % je vysokokvalitné víno s chráneným označením pôvodu. Spotreba vína sa pohybuje okolo 600.000 hl ročne a dlhodobo sa pohybuje na úrovni 12 litrov na osobu a rok.