Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Podnikatelia majú 14 dní na zaslanie žiadosti o virtuálnu pokladnicu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

VRP je určená len pre takých, ktorí mesačne nevydajú viac ako 1000 pokladničných dokladov.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Podnikatelia, ktorí chcú od januára budúceho roka používať virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP), majú už len dva týždne na to, aby Finančnú správu (FS) SR požiadali o jej bezplatné sprístupnenie. VRP je určená len pre takých, ktorí mesačne nevydajú viac ako 1000 pokladničných dokladov. Nahradí elektronickú registračnú pokladnicu. FS ju sprístupní všetkým, ktorí o to požiadajú do 14. decembra. V takom prípade im totiž podľa slov hovorkyne Patrície Macíkovej vie FS zaručiť odoslanie prihlasovacích údajov včas, aby od 1. januára 2016 mohli podľa platnej legislatívy evidovať tržby prostredníctvom tejto bezplatnej služby. FS odporúča, aby pri vypisovaní žiadosti o pridelenie kódu VRP využili elektronický formulár umiestnený na portáli finančnej správy.

"Tieto žiadosti sú rýchlejšie zaregistrované a vybavené. Vytlačenú žiadosť podnikateľ podpíše, naskenuje a zašle elektronicky ako prílohu Všeobecného podania na portáli finančnej správy v časti register. Alebo ju podá osobne v podateľni ktoréhokoľvek daňového úradu, či pošle poštou hociktorému daňovému úradu. Po overení údajov pracovník daňového úradu podnikateľa zaregistruje a pridelí mu kód VRP. Následne dostane v bezpečnostnej obálke poštou prihlasovacie údaje na vstup do aplikácie VRP a kód VRP," priblížila postup hovorkyňa FS.

Ak podnikateľ vypisuje žiadosť ručne, potrebné je, aby tak urobil dvojmo. Obsahovať musí PIN kód potrebný pre prvé prihlásenie. Uviesť treba všetky požadované údaje podľa predajného miesta, na ktorom virtuálnu pokladnicu bude používať. V prípade, že údaje nebudú vypísané správne, žiadateľ dostane od daňového úradu výzvu na ich opravu a to celý proces pridelenia kódu VRP predĺži.

Žiadosti o VRP možno podať kedykoľvek, aj po 1. januári 2016. Základným predpokladom pre používanie je internetové pripojenie na klasickom stolovom počítači či notebooku alebo prostredníctvom smartphonu cez mobilnú aplikáciu. VRP je dostupná aj pre dva najväčšie mobilné operačné systémy. Mobilné zariadenia musia spĺňať podmienky pre Android 4.X a iOS 8, webová aplikácia predpokladá podporu štandardných prehliadačov. Všetky potrebné informácie sú uvedené na www.financnasprava.sk.