Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rezort práce víta kroky NKÚ vo veci auditu v Pôdohospodárskej agentúre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo pôdohospodárstva, ako aj platobná agentúra podľa hovorcu vyjadrili veľkú nevôľu nad riadením PPA v predchádzajúcom období.

Bratislava 8. marca (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR víta kroky predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Karola Mitríka vo veci postúpenia výsledkov kontroly v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) na Generálnu prokuratúru (GP) SR a políciu. Agentúra aj agroministerstvo budú s orgánmi činnými v trestnom konaní úzko spolupracovať. Uviedol to hovorca MPRV Vladimír Machalík.

MPRV SR aj PPA sa podľa neho plne stotožňujú s výsledkami kontroly NKÚ a vykonali nápravné opatrenia. "Výsledky auditov NKÚ sa týkajú obdobia pred nástupom aktuálneho vedenia MPRV a PPA. Vzhľadom na podozrenia a spätnú väzbu od poľnohospodárov aktuálne vedenie PPA vedelo o množstve pochybení už na základe vlastných auditov a okamžite začalo konať," priblížil hovorca agrorezortu.

Ministerstvo pôdohospodárstva, ako aj platobná agentúra podľa Machalíka vyjadrili veľkú nevôľu nad riadením PPA v predchádzajúcom období. Od nástupu nového vedenia v agentúre nachádzajú problémy spôsobené zlými manažérskymi rozhodnutiami predchádzajúceho vedenia. Vydanie 20 výziev počas viac ako roka bez doplnenia personálnych kapacít. Nefunkčný systém elektronického podávania grafických príloh v rámci žiadostí o priame platby, hrozby zastavenia Programu rozvoja vidieka (PRV) a návrhu na odobratie akreditácie PPA zo strany Európskej komisie (EK) alebo problémy s verejným obstarávaním a vážne pochybenia pri narábaní s verejnými zdrojmi.

Medzi výhradami NKÚ boli podľa hovorcu MPRV napríklad hodnotenie projektov absolventmi bez praxe, ktorí tak rozhodovali o státisícoch eur, či interní hodnotitelia, ktorí neprešli ani školeniami, ani nedisponovali príručkami pre hodnotiteľov.

Machalík zdôraznil, že nové vedenie PPA v roku 2016 predstavilo výrazné zmeny vo fungovaní PPA. Zrealizovalo plán transparentnosti a prísnej kontroly oprávnenosti výdavkov. Zriadilo odbor vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ. Zaviedlo viacúrovňovú kontrolu efektívnosti a hospodárnosti výdavkov. Posilnilo terénne kontroly projektov priamo na mieste realizácie nad rámec požiadaviek EÚ.

Nové vedenie PPA podľa Machalíka taktiež vybavilo príslušných zamestnancov aplikáciami na kontrolu oprávnenosti vynaložených nákladov. Nové investičné projekty bude hodnotiť v maximálnej možnej miere podľa objektívnych ekonomických a iných ukazovateľov. Zároveň PPA začala zverejňovať informácie o podporách aj nad rámec zákona, aby zvýšila transparentnosť celého procesu.