Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Víťazom Top Agro Slovensko sa stalo Agrodružstvo TP Palárikovo

Ilustračné foto. Foto: TASR Erika Ďurčová

Ocenenie v kategórii Top Agro - poľnohospodárske družstvá (produkčné oblasti) získalo Poľnohospodárske družstvo v Šenkviciach.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Absolútnym víťazom 28. ročníka súťaže Top Agro Slovensko 2022 sa stala spoločnosť Agrodružstvo TP, s. r. o., Palárikovo. Informoval o tom Klub poľnohospodárskych novinárov, ktorý súťaž organizuje od jej vzniku.

Ocenenie v kategórii Top Agro - poľnohospodárske družstvá (produkčné oblasti) získalo Poľnohospodárske družstvo v Šenkviciach a v kategórii Top Agro - poľnohospodárske družstvá (znevýhodnené oblasti) Poľnohospodárske družstvo Smolinské.

Cenu v kategórii Top Agro - obchodné spoločnosti (produkčné oblasti) získala firma Agrodružstvo TP, s. r. o., Palárikovo a v kategórii Top Agro - obchodné spoločnosti (znevýhodnené oblasti) Matex, s. r. o., Veľké Kapušany. Víťazom kategórie Top Agro - samostatne hospodáriaci roľníci je Ladislav Kosztyu, Bačka (okres Trebišov).

Cenu za dosiahnuté výsledky v živočíšnej výrobe získala Hydina Súlovce, s. r. o., Oponice, cenu za dosiahnuté výsledky v rastlinnej výrobe dostala EXATA Group, a. s. Cenu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory udelili Poľnohospodárskemu družstvu DEVIO Nové Sady. Špeciálnu cenu Otcova roľa, ktorá je určená zástupcom rodinných fariem alebo spoločností, kde vidieť v hospodárení kontinuitu generácií, získala firma Agroris, s. r. o., Rimavská Sobota.

Základnými ukazovateľmi pre stanovenie poradia najlepších poľnohospodárskych podnikov v súťaži Top Agro Slovensko boli rentabilita kapitálu, nákladovosť výnosov z hospodárskej činnosti a produktivita práce. Vyhodnotenie výsledkov vykonala sekcia stratégií analýz a prierezových činností Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na základe hospodárskych výsledkov za rok 2022.