Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Vklady v bankách v USA sa počas druhého aprílového týždňa znížili

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Údaje Fedu ukázali, že príčinou uvedeného vývoja bolo takmer výlučne zníženie vkladov v 25 najväčších bankách.

Washington 22. apríla (TASR) - Vklady v komerčných bankách v USA sa počas druhého aprílového týždňa znížili. Vklady v menších bankách sa však prakticky nezmenili, čo signalizuje stabilizáciu týchto finančných inštitútov, ktoré najviac zasiahol marcový odlev vkladov, ktorý spôsobili krachy dvoch veľkých regionálnych bánk. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Celkový objem vkladov v komerčných bankách v týždni skončenom 12. apríla bez úpravy o sezónne vplyvy klesol na 17,38 bilióna USD (15,83 bilióna eur) zo 17,43 bilióna USD v týždni predtým, ukázala piatková (21. 4.) správa americkej centrálnej banky (Fed).

Údaje Fedu ukázali, že príčinou uvedeného vývoja bolo takmer výlučne zníženie vkladov v 25 najväčších bankách. Pokles vkladov môže obmedziť kapacity bánk na poskytovanie úverov, aj keď v aktuálnych údajoch Fedu sa to príliš neprejavilo.

Objem úverov a lízingov sa v spomínanom období znížil na 12,05 bilióna USD z 12,06 bilióna USD v predchádzajúcom týždni.

Predstavitelia Fedu pozorne sledujú poskytovanie bankových úverov a pôžičiek, keďže zvažujú, o koľko ešte zvýšia úrokové sadzby. Fed spustil aktuálny cyklus sprísňovania menovej politiky, ktorý je najagresívnejším za 40 rokov, v marci 2022.

Otrasy v bankovom sektore, ktoré vypukli minulý mesiac po tom, ako regulačné orgány zatvorili banky Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank, vyvolali u niektorých predstaviteľov centrálnej banky obavy, že to môže sprísniť podmienky úverovania. To by spomalilo ekonomiku a infláciu, čo znamená, že Fed by už nemusel zvyšovať sadzby.

Jedným z dôsledkov vyšších úrokových sadzieb je nárast veľkých termínovaných vkladov, ktoré sú v súčasnosti na úrovni 1,87 bilióna USD, čo je najviac od novembra 2009. Ich podiel na celkovom objeme vkladov zostáva s 10,8 % nízky. Dostal sa na najvyššiu úroveň od augusta 2020 a je o viac ako 3 percentuálne body vyšší v porovnaní s rekordným minimom z januára 2022. Stále však dosahujú len približne tretinu v porovnaní s rekordnými 31 % z mája 2008.

(1 EUR = 1,0978 USD)