Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda súhlasí s kandidatúrou SR na sídlo Európskej agentúry práce

Vláda SR, ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prvé reakcie na možnú kandidatúru SR o sídlo ELA v EÚ sú podľa rezortu práce pozitívne, v diplomatických kruhoch je SR vnímané ako silný potenciálny kandidát s výraznou šancou uspieť.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Pri uchádzaní sa o sídlo Európskej agentúry práce (ELA) v Bratislave budú spolupracovať aj členovia vlády. Kabinet v stredu odsúhlasil návrh kandidatúry na zriadenie sídla ELA v Bratislave z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Sídlo agentúry v hlavnom meste Slovenska by malo zvýšiť prestíž SR v rámci Európskej únie (EÚ) a mal by mať aj výhody pre Bratislavu a okolitý región.

Prvé reakcie na možnú kandidatúru SR o sídlo ELA v EÚ sú podľa rezortu práce pozitívne, v diplomatických kruhoch je SR vnímané ako silný potenciálny kandidát s výraznou šancou uspieť. Slovensko je pritom zatiaľ jediným potenciálnym kandidátom z eurozóny a zároveň jedinou krajinou eurozóny bez európskej agentúry či inštitúcie. "SR je zaujímavou lokalitou nielen vďaka svojej geografickej polohe, ale aj z hľadiska paušálne nižších prevádzkových nákladov agentúry v porovnaní so západnými krajinami. Z bezpečnostného hľadiska je SR podľa aktuálnych údajov Eurostatu treťou najbezpečnejšou krajinou v EÚ," uvádza rezort v materiáli.

Celkový personál agentúry predpokladá 144 zamestnancov. Zriadenie ELA by sa malo podľa ministerstva práce uskutočniť postupne do roku 2023 s tým, že začiatok činnosti sa predpokladá už v priebehu roka 2019. "Rozpočet na zabezpečenie plnej funkčnosti ELA po ustálení agendy v roku 2023 sa predpokladá na 50,9 milióna eur. Uvedené výdavky budú hradené z rozpočtu EÚ, pričom rozpočet ráta aj s realokáciou rozpočtových prostriedkov pre tie subjekty, ktorú budú začlenené do štruktúr ELA," konštatuje rezort práce.

Požiadavky pre zabezpečenie sídla ELA v Bratislave majú zahŕňať vhodnú administratívnu budovu s náležitým vybavením a garanciou stability nájomného vzťahu na minimálne desať rokov, infraštruktúrne rozvinuté miesto s ľahkou dostupnosťou do ostatných členských štátov EÚ, dostatočnú kapacitu ubytovania aj kvalitné služby pre rodinných príslušníkov budúcich zamestnancov ELA.

O sídle agentúr Únie rozhodujú zástupcovia vlád členských štátov EÚ. Úspešná kandidatúra si bude preto podľa MPSVR vyžadovať najmä systematické presadzovanie tohto cieľa na rokovaniach a stretnutiach so zástupcami iných členských štátov a inštitúcií EÚ na všetkých úrovniach. "Pre riadne zabezpečenie kandidatúry a jej presadzovanie bude potrebné zabezpečiť spoluprácu jednotlivých členov vlády, ako aj ďalších subjektov, ako je napríklad Hlavné mesto SR Bratislava, prípadne sociálni partneri," uviedol rezort práce.

ELA má mať za cieľ posilnenie spravodlivosti a dôvery v jednotný trh pomocou zabezpečenia spravodlivého, jednoduchého a účinného presadzovania pravidiel EÚ v oblasti cezhraničnej pracovnej mobility a koordinácii sociálneho zabezpečenia. Tiež by mala zjednodušiť súčasný inštitucionálny rámec EÚ v oblasti cezhraničnej mobility, ktorý tvorí viacero subjektov s cieľom sústrediť ich do jednej trvalej štruktúry.