Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vláda by mala rozhodnúť o výstavbe obchvatu Bratislavy cez PPP projekt

Na snímke vpravo v pozadí predseda vlády SR Robert Fico počas 193. rokovania vlády 13. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vo vlaňajšom tendri vyhrala ponuka združenia firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra.

Bratislava 17. februára (TASR) - Obchvat Bratislavy sa bude stavať formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Cestu teda postaví a 30 rokov bude prevádzkovať súkromník, následne prejde do vlastníctva štátu. Dnes by o tom mala na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) definitívne rozhodnúť vláda. Minister by mal následne koncesnú zmluvu s víťazom súťaže podpísať do konca februára.

Vo vlaňajšom tendri vyhrala ponuka združenia firiem na čele so španielskou spoločnosťou Cintra. Obchvat sľubuje postaviť za 4,25 roka pri ročnej splátke počas 30-ročnej prevádzky cesty vo výške 56,72 milióna eur. Po 30 rokoch a po zohľadnení inflácie by tak mal obchvat stáť celkovo približne 1,9 miliardy eur. Podľa pôvodného odhadu sa mala mesačná splátka pohybovať v rozmedzí od 135 miliónov eur až po 151 miliónov eur. Po tridsaťročnej prevádzke by to znamenalo cenu do 4,53 miliardy eur.

Rezort diplomacie predložil na rokovanie niekoľko návrhov. Jeden z nich má zabezpečiť efektívnu koordináciu pri predkladaní a posudzovaní rôznych kandidatúr Slovenska do medzinárodných organizácií a inštitúcií Európskej únie. Bez ohľadu na odbornosť musí byť o nich najskôr informované ministerstvo zahraničných vecí. Ostatné rezorty ho pred oficiálnym predložením požiadajú o zahranično-politické stanovisko a súčinnosť. Dôvodom je nielen jednotná zahraničná politika, ale aj zvýšenie šancí na úspech.

Vláda sa tiež oboznámi s tým, v akom stave je budovanie jednotnej značky Slovenska, pod ktorou sa začne prezentovať už tento rok. Úrad vlády SR a jednotlivé ministerstvá budú napríklad používať jednotný logotyp. V súčasnosti majú vlastné.