Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Akčný plán okresu Snina počíta s vytvorením 582 pracovných miest

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši počas výjazdového rokovania vlády SR v Snine 16. januára 2019. Foto: TASR/Roman Hanc

Stať sa tak má nasmerovaním aktivít do rozvoja lokálnej ekonomiky s dôrazom na efektívne využívanie miestnych zdrojov, vzdelávania a rozvoja ľudských zdrojov.

Snina 16. januára (TASR) - Akčný plán okresu Snina, ktorý v stredu na svojom výjazdovom rokovaní v Snine schválila vláda SR, počíta do roku 2023 s vytvorením 582 pracovných miest, a to nasmerovaním aktivít do rozvoja lokálnej ekonomiky s dôrazom na efektívne využívanie miestnych zdrojov, vzdelávania a rozvoja ľudských zdrojov a tiež zlepšenia kvality života obyvateľov.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v nasledujúcich piatich rokoch, ktorá predstavuje minimálne 76 miliónov eur, sa predpokladá krytie z programov spolufinancovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 61,19 milióna eur. Celková výška regionálneho príspevku bude 2,285 milióna eur.

Sninský okres bol do zoznamu najmenej rozvinutých zaradený koncom vlaňajšieho apríla. Dôvodom bola dlhodobo evidovaná vysoká miera nezamestnanosti. Tá k 31. augustu 2018 predstavovala 9,65 percenta. "Posledný údaj, ktorý máme za okres Snina, je na úrovni 8,03 percenta, čo je ale, samozrejme, viac ako priemer (na Slovensku, pozn. TASR)," uviedol na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) povedal, že ambíciou po vytvorení uvedeného počtu pracovných miest je, aby klesla pod úroveň piatich percent.

Problémom tohto okresu je podľa Pellegriniho starnúce obyvateľstvo a vyľudňovanie. "Preto je dôležité pracovať na udržaní primeranej kvality života občanov v tomto regióne. Veľkou výzvou pre tento okres je prístup obyvateľov jednotlivých obcí k pitnej vode," uviedol. Dotkol sa aj témy odstavených áut v Ubli, ktorých je podľa starostky Nadeždy Sirkovej už viac ako 300. "Pokiaľ pani starostka spolu s príslušnými orgánmi nájde spôsob, ako tieto vozidlá odstrániť z katastrálneho územia obce a niekde ich umiestniť, vláda je pripravená pomôcť aj finančne," upozornil.

Pellegrini na margo regionálnych rozdielov v priemernej mzde povedal, že nie je záujmom vlády lákať do tohto územia investície alebo podnikateľov, ktorí platia najnižšiu minimálnu mzdu. "Aj keď by bol možno záujem o túto prácu, pretože evidujeme, že mnoho ľudí z tohto okresu dochádza do firiem, kde vykonávajú manuálnu prácu za malé mzdy," poznamenal s tým, že nemožno očakávať, že sem v krátkom čase príde významný investor. "Čiže musíme hľadať nejaký kompromis," dodal.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) by ocenil, ak by sa tu vytvorili podmienky a predpoklady nielen na to, aby sa znížila nezamestnanosť, ale aby sa nové pracovné miesta vytvorili v okrese Snina. V tejto súvislosti sú pripravení spolupracovať so všetkými zamestnávateľmi. "Som veľmi rád, že akčný plán počíta aj so šiestimi novými sociálnymi podnikmi," spomenul. Obrátil sa aj na zamestnávateľov v tomto okrese. "Chcel by som vás požiadať o to, aby ste v maximálnej miere nepreferovali do tohto okresu pracovnú silu z Ukrajiny na miesta, ktoré dokážeme obsadiť našimi nezamestnanými. Šičky dokážeme pripraviť aj my. Dajme šancu aj Rómkam. Som presvedčený, že si to zaslúžia," vysvetlil s tým, že ak nedokážu obsadiť tieto miesta, potom sú pripravení baviť sa aj o dovoze pracovnej sily z Ukrajiny.

Potenciál rozvoja okresu Snina predstavuje napr. efektívne využívanie prírodného a kultúrneho dedičstva, tradícií, folklóru, miestnych zvykov a pamätných udalostí pre zachovanie kultúry a rozvoj cestovného ruchu, aj vo vzťahu k Poľsku a Ukrajine. Rovnako aj zvyšovanie pridanej hodnoty poľnohospodárskej a potravinárskej výroby a jej vysokej ekologickej kvality, ale aj využitie existujúceho potenciálu a kapacít v priemysle, predovšetkým strojárskom a drevospracujúcom, tiež v lesnom hospodárstve, s dôrazom na finalizáciu a pridanú hodnotu a so zreteľom na ochranu životného prostredia.

Medzi bariéry ekonomického a sociálneho rozvoja tohto okresu patrí podľa schváleného materiálu aj zlá dostupnosť územia smerom na Poľsko, nedostatočná technická a environmentálna infraštruktúra obcí, ale aj nízke využívanie regionálnych zdrojov a potenciálov.