Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Vláda bude môcť upustiť od ukladania daňových sankcií

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger, premiér SR Igor Matovič a minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas schôdze vlády SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort financií v materiáli skonštatoval, že návrh zákona sa vypracoval nadväzne na zhoršujúcu sa situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou spôsobenou ochorením COVID-19.

Bratislava 4. februára (TASR) – Vláda dostane novú kompetenciu, bude môcť upustiť od ukladania daňových sankcií za podmienok a v rozsahu, v akom určí vo svojom nariadení. Vyplýva to z novely zákona o správe daní z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. Zákonodarcovia schválili zákon koncom januára.

Rezort financií v materiáli skonštatoval, že návrh zákona sa vypracoval nadväzne na zhoršujúcu sa situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s pandémiou spôsobenou ochorením COVID-19. Zhoršujúcou sa situáciou okolo pandémie odôvodnil aj naliehavosť prijatia návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní.

Úprava sa podľa dôvodovej správy navrhla preto, aby vláda mohla nariadením určiť podmienky nielen pre zánik daňového nedoplatku zodpovedajúceho nezaplatenej sankcii, ale aj podmienky, kedy možno upustiť od vyrubenia sankcie. "Táto kompetencia umožní vláde SR operatívne reagovať a riešiť vzniknuté mimoriadne situácie v prípade potreby," dodalo MF.

Rezort financií priblížil, že úprava sa dá uplatniť na všetky druhy sankcií vo vzťahu ku všetkým daniam. Takéto nariadenie sa pritom bude môcť uplatniť aj na porušenia, ktoré nastali pred účinnosťou tejto úpravy.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili k zákonu aj pozmeňujúci návrh z výborov. Vyplýva z neho, že správca dane môže povoliť odklad platenia dane alebo platenie dane v splátkach za podmienok, ktoré určí finančné riaditeľstvo a uverejní ich na svojom webovom sídle. Táto úprava umožní v prípade potreby operatívne reagovať na vývoj ekonomickej situácie. "Podmienky povolenia odkladu platenia dane alebo platenia dane v splátkach bude môcť určovať finančné riaditeľstvo, a to tak, aby zodpovedali súčasnej životnej, ako aj ekonomickej situácii a umožnilo sa tak efektívne využívanie tohto nástroja," konštatuje sa v spoločnej správe z výborov.