Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

Vláda bude o návrhu rozpočtu na rok 2023 rokovať v piatok

Na snímke sprava premiér SR Eduard Heger, podpredseda vlády SR a minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽaNO) sa rozprávajú počas 109. rokovania vlády SR v Bratislave v stredu 12. októbra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Deficit verejných financií SR by mal podľa návrhu v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných očakávaných takmer 5 %.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Vláda bude o návrhu rozpočtu na roky 2023 až 2025 rokovať v piatok (14.10.) ráno. Kabinet musí podľa zákona rozpočet schváliť a poslať ho Národnej rade (NR) SR každý rok do 15. októbra.

Sociálni partneri sa návrhu rozpočtu, ktorý ministerstvo financií predstavilo v pondelok (10.10.), venujú na mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady v stredu popoludní.

Deficit verejných financií SR by mal podľa návrhu v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných očakávaných takmer 5 %. Dôvodom nárastu schodku je podľa rezortu financií reakcia vlády na výrazný rast cien energií. Na tento účel si v rozpočte vytvára priestor v objeme 3,5 miliardy eur.