Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Vláda bude rozhodovať aj o balíku investičných stimulov

Na archívnej snímke vpredu zľava: zástupca spoločnosti Midia Agro Norman Patrick Turner, predseda vlády SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek si pripíjajú mliekom po podpise zmluvy. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Okrem návrhov, ktoré už sú na programe, môže pomoc získať aj investícia ružomberského Mondi SCP v hodnote 310 miliónov eur.

Bratislava 2. marca (TASR) - Štát by mal podporiť minimálne päť nových investičných zámerov. O balíku stimulov za niekoľko desiatok miliónov eur by mala dnes rozhodnúť vláda, ktorá sa zíde netradične až v popoludňajších hodinách. Okrem návrhov, ktoré už sú na programe jej rokovania, môže pomoc získať aj avizovaná investícia ružomberského Mondi SCP v hodnote 310 miliónov eur.

Bratislavská firma Midia Agro, s. r. o., žiada investičnú pomoc 18,5 milióna eur na vybudovanie nového podniku na výrobu detskej mliečnej výživy v katastrálnom území obce Čab, v okrese Nitra. Realizácia zámeru s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 98 miliónov eur je rozložená na obdobie rokov 2016 až 2018. "V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roka 2018 vytvorí 325 nových pracovných miest," avizuje v návrhu ministerstvo hospodárstva.

Banskobystrická firma RKN Global Europe, s. r. o., žiada investičnú pomoc 18 miliónov eur. Pomoc sa má poskytnúť na podporu výstavby nového závodu na výrobu biometrických identifikačných dokladov a kariet platobných systémov, v lokalite mesta Banská Bystrica. Realizácia zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 89,40 milióna eur je naplánovaná na rok 2016, pričom v priamej súvislosti s ním sa do konca roka 2018 vytvorí 1238 nových pracovných miest.

Michalovská Syráreň Bel Slovensko, a. s., žiada od štátu pomoc 1,4 milióna eur. Rozšírenie výroby v existujúcom podniku s oprávnenými investičnými nákladmi vo výške 4,25 milióna eur je rozložené na roky 2016 a 2017. "V priamej súvislosti so zámerom sa do konca roku 2016 vytvorí 50 nových pracovných miest," vyčíslil rezort hospodárstva.

Galantská firma Jasplastik-SK, s. r. o., požiadala štát o poskytnutie investičnej pomoci v hodnote 3,9 milióna eur na rozšírenie výrobných kapacít v novej prevádzke v lokalite Nitra - Mlynárce. Realizácia zámeru s investičnými nákladmi 17,6 milióna eur sa má realizovať v rokoch 2016 až 2018, pričom v priamej súvislosti s ním sa do konca roka 2017 vytvorí 140 nových pracovných miest.

Štátnu pomoc na rozšírenie podniku na výrobu automobilových súčiastok a komponentov v Sučanoch vo výške 1,53 milióna eur žiada zase spoločnosť Mar SK. "Cieľom investičného zámeru je rozšírenie existujúceho podniku o výrobu ložísk a nábojov kolies tretej generácie," priblížil rezort hospodárstva. Realizáciou investičného zámeru s oprávnenými nákladmi vo výške 15,35 milióna eur sa má vytvoriť 67 nových pracovných miest.

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) predkladá na vládu akčný plán, ktorého cieľom je ochrániť kybernetický priestor Slovenska pred potenciálnymi hrozbami. Úrad má na národnej úrovni zaviesť jednotné opatrenia, ktorých cieľom bude kvalifikovane a efektívne reagovať na bezpečnostné incidenty.

V rámci NBÚ by malo v roku 2017 vzniknúť národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť. Už v roku 2016 má začať pracovať medzirezortná pracovná skupina na riešenie rozsiahlych kybernetických útokov, ako aj tím rýchleho nasadenia v prípade potenciálneho ohrozenia kybernetického priestoru Slovenska. Opatrenia budú podľa NBÚ v plnej miere rešpektovať ochranu súkromia občanov, základné ľudské práva a slobody.